Ruski analitičari ne očekuju značajnije promjene za svoju zemlju u 2016. godini

Ruski ekonomisti ne očekuju značajniju promjenu odnosa na svjetskoj ekonomskoj sceni u 2016. godini, tačnije, ne smatraju da će sankcije koje se sprovode spram njihove zemlje biti podignute

13. Jan 2016. | 15:13 | K.K
52961

Budući da su zvaničnici EU i SAD najavili provođenje Minska II kao ključnog elementa potencijalnog ublažavanja sankcija, analitičari Sberbanke ne očekuju nikakve značajne promjene u skoroj budućnosti s obzirom na relativno spor napredak u toj sferi.

“Naš osnovni scenarij pretpostavlja da će sankcije SAD-a ostati na snazi i tokom 2016., dok bi se sankcije EU mogle ublažiti do sredine 2016. Ukoliko se to desi, možemo očekivati pozitivnije mišljenje, ali sumnjam da će ruske kompanije ili banke doživjeti neke veće promjene u prilikama za finansiranje u 2016.”, izjavio je Evgeny Gavrilenkov, glavni ekonomist u Sberbank Rusija.

Čini se da se Rusija prilagodila sankcijama nametnutim sredinom 2014. Iako je negativni uticaj sankcija očit, ruska ekonomija preživljava bez značajnije materijalne štete.

Ruska ekonomija se prilagodila cijeni nafte koja je trenutno ispod 40 dolara po barelu, a ovaj nivo je osnovni scenarij analitičara Sberbank za 2016.

– Doći će do rasta BDP-a između 0 i 2,5 posto slijedeće godine, što će biti predmetom promjenjivosti cijene nafte tokom godine. Deficit ruskog budžeta u najgorem slučaju neće preći četiri posto BDP-a, što se lako može pokriti mješavinom domaćeg zaduživanja i transfera iz fonda državnih rezervi. Obzirom na veličinu šoka prilikom pada cijene nafte, koja je pala sa oko 100 dolara po barelu, ruska ekonomija se dokazala veoma otpornom – tvrdi Gavrilenkov.

Po riječima ovog analitičara, u 2017. se očekuje jači ekonomski rast koji će se zasnivati uglavnom na porastu investicija i izvoza roba koje nisu sirovine.

Korporativni profit porastao je sa krajem oktobra 2015 za oko 44 posto u poređenju sa istim periodom godinu ranije; međutim, kompanije su ukinule odluke o investicijama zbog izuzetno visoke promjenjivosti cijene nafte i kursne liste.

– Ukoliko se cijena nafte zaustavi na 40 dolara po barelu, a promjenjivost rublje se umanji slijedeće godine, tada ćemo svjedočiti malom porastu investicija. Potrošačka potražnja ostat će na nižem nivou zbog stalnog servisiranja dugovanja domaćinstava i ponovnog zaduživanja – dodaje Gavrilenkov.

Nakon jakog pada rublje od četvrtog kvartala 2014. do prvog vartala 2015. i pada cijene nafte, najveće ruske kompanije za proizvodnju nafte znatno su se smanjile prihode, ali su uglavnom zadržale isti iznos duga koji su imale krajem 2013. Zbog znatnog smanjenja u bazama troškova u pogledu investicija u dolarima, besplatni gotovinski tokovi prije dividendi za sva lica ostali pozitivni ili gotovo blizu tome. U međuvremenu, Gazprom je imao jednu od uspješnijih godina za kreiranje gotovine.

Analitičari Sberbanke ne očekuju da će se Ministarstvo finansija Ruske Federacije aktivno zaduživati u inostranstvu 2016, pošto je Vlada odlučila da sreže godišnji limit za izdavanje euroobveznica na 3 milijarde dolara (sa 7 milijardi dolara u 2013-15, na godišnjem nivou), odlučivši se za strateški pristup prikupljanja sredstava sa lokalnog tržišta.

Izdavanje euroobveznica koje je predviđeno za 2016, direktno će zavisiti od izvršenja budžeta i mogućnosti Ministarstva finansija da izdaje obveznice u rubljama.

Analitičari Sberbanke smatraju da se očekuje da se 2016. god. plasira ukupno $10-15 milijardi u Euroobveznicama, što bi, obzirom na ukupan iznos redovnog otkupa zakazanog za slijedeću godinu ($12.7 milijardi), značilo da će tržište ostati gotovo nepomično, u najboljem slučaju.

Sposobnost investiranja Ukrajine zasnivat će se na dva osnovna faktora u 2016: politička stabilnost i ekonomski oporavak.

– Ekonomski rezultati Ukrajine poboljšat će se u 2016., kako očekujemo usporavanje ugovaranja od 11 posto u 2015 na 3 posto u 2016 – rekao je Gavrilenkov. Domaća potražnja će vjerovatno ostati pasivna jer će povećana inflacija ograničiti stvarne plate i privatnu potrošnju.

Što se tiče Bjelorusije, nakon ozbiljnog usporenja ekonomije u 2015, analitičari Sberbanke očekuju pristojan skok slijedeće godine (2,7 posto rasta BDP-a). Tekući račun bi trebao biti gotovo izbalansiran (0,7 posto ili manje BDP-a u 2016, zavisno od volumena eksternog zaduživanja), nastavljajući trend koji je počeo 2013.

Očekuje se da će u 2016. ekonomija Kazahstana biti pod veliki pritiskom, iako su poboljšanja izgledna u nekim oblastima. Najočiglednije poboljšanje se očekuje u tekućem računu. Nakon naglog pada kazahstanske tenge, analitičari Sberbanke očekuju značajno ugovaranje uvoza, dok će izvoz (koji uglavnom zavisi od nafte) vjerovatno ostati stabilan. To će proširiti višak trgovine i moglo bi pomoći balansiranju tekućeg računa.

(Agencija FENA)

Oznake: > >

Na vrh