Ruski avioni za operacije u Siriji će ponovo koristiti iranske baze?

9. Feb 2017. | 08:01 | NV
Russian-jets

Rusija će ponovo koristiti iranske zračne baze za borbu protiv terorizma u Siriji, rekao je ruski ambasador u Iranu Levan Dzhagaryan, prenosi ruska novinska agencija TASS.

“Ukoliko vodstvo dvije države procjeni da je potrebno koristiti iransku vojnu infrastrukturu za borbu protiv terorizma u Siriji ili drugdje, takvi koraci biće poduzeti”, rekao je ruski ambasador u Iranu u intervjuu za pomenutu agenciju.

U augustu prošle godine ruski strateški bombarderi Tu-22M3 su polijetali iz iranske baze i djelovali po teroristima ISIL-a u okolini Palmire.

Podsjetimo, nakon korištenja ove baze u Iranu je pokrenuta diskusija o ovome pitanju budući da iranski zakoni zabranjuju svakoj drugoj državi da koriste iranske vojne baze. Kompromis je nađen u privremenom korištenju baza i to na kratak period, a razgovorima o ovom pitanju se u decembru prošle godini oglasio i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Dehghan i tada istakao da je iranska strana spremna na razgovore s Rusijom.

Sa druge strane, Rusija ima interes da koristi iranske baze za svoje strateške bombardere, jer oni sada polijeću iz Rusije i lete preko Irana i Iraka da bi došli do Sirije, čime lete veoma dugo. Korištenjem iranskih baza bombarderi bi skratili svoje putovanje, čime bi ruske akcije u Siriji bile efektivnije. Kako se radi o velikim avionima, ruske baze u Siriji nemaju kapacitete da ih prihvate, saopštili su tada iz ruskog ministarstva odbrane.

 

NV

Na vrh