Rusmir Malkočević: Ova sezona bila najuspješnija u dosadašnjoj karijeri

Student prve godine Ekonomskog fakulteta “Burch univerziteta” Rusmir Malkočević, ponio je titulu najboljeg atletičara Bosne i Hercegovine u kategoriji juniora za 2015. godinu

30. Nov 2015. | 10:43 | S.K
50676

“Ova 2014/2015. sezona je u mojoj dosadašnjoj karijeri bila najuspješnija. Odbranio sam titulu državnog juniorskog i seniorskog prvaka BiH. Postao sam viceprvak Balkana. Oborio sam pet državnih rekorda Bosne i Hercegovine. Ove rezultate je prepoznala uprava Atletskog Saveza BiH te mi dodijelila priznanje za najboljeg atletičara Bosne i Hercegovine u kategoriji juniora za 2015. godinu“, kaže Rusmir.

Rusmir Malkočević rođen je u Tuzli. Atletikom se počeo baviti u trećem razredu srednje škole. Kroz dosadašnju karijeru ostvario je zavidne rezultate kako na državnim tako i evropskim takmičenjima.

Rusmir Malkočević je bio dva puta državni juniorski prvak BiH na 400m s prepunama; dva pura Državni seniorski prvak BiH na 400m s prepunama; 2. mjesto na Državnom juniorskom prvenstvu na 400 m; 5. mjesto na prvim Evropskim olimpiskim igrama na 400m sa prepunama, gdje je oborio državni juniorski rekord iz 1984. godine. 2. mjesto na Balkanskom juniorskom prvenstvu u Rumuniji ove godine gdje je popravio Državni juniorski rekord BiH i potvrdio normu za evropsko takmičenje.

Rusmir je polufinalista na Evropskom juniorkom prvenstvu na kojem je u kvalifikacionoj trci za polufinale istrčao novi i trenutni državni juniorski rekord BiH na 400m sa prepuna i rezultatom 53:05. 5. mjesto na Balkanskom juniorsko prvenstvu u štafeti 4×400 gdje je oborio Državni juniorski rekord u toj disciplini. 2. mjesto na prvim Evropskim olimpiskim igrama u štafeti 4×400 gdje je uz kolege: Semirom Avdićem, Borislavom Dragoljevićem i Amelom Tukom oborio Državni seniorski rekord Bosne i Hercegovine. Prva mjesta na ekipnom juniorskom prvenstvu Bosne i Hercegovine na 400m te na ekipnom seniorskom prvenstvu BiH u štafeti 4x100m.

Manifestacija proglašenja najboljih atletičara BiH za 2015. godinu je održana pod pokroviteljstvom ASBiH u Olimpisjskoj dvorani “Zetra” 28. novembra kada su izabrani najbolji atletičare u kategoriji seniora, juniora i mlađih juniora, te dodijelili priznanja atletičarima koji su ostvarili prva tri mjesta na međunarodnim takmičenjima uz trenere i sportske radnike.

Amel Tuka proglašen je za najboljeg atletičara Bosne i Hercegovine u kategoriji seniora u 2015. godini, a najbolja atletičarka je Lucia Kimani.

Nikolija Stanivuković bila najbolja u kategoriji juniorki, dok su u kategoriji mlađih juniora to priznanje dobili Belmin Mrkanović i Mediha Salkić.

Na vrh