SAD blokirale deklaraciju Vijeća sigurnosti UN-a o nasilju u Gazi

1. Apr 2018. | 18:50 | NV
palestina(12)

Sjedinjene Države blokirale su u subotu nacrt deklaracije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na suzdržanost u Gazi i traži istraga sukoba s izraelskom vojskom u kojemu je poginulo 16 Palestinaca, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres zatražio je “nezavisnu i transparentnu istragu” o sukobima koji su izbili u petak kada su deseci hiljada stanovnika Gaze protestvovali u blizini granice koja dijeli pojas Gaze od Izraela.

Nacrt deklaracije predložio je Kuvajt, u ime arapskih zemalja članica Vijeća sigurnosti. U predloženom tekstu poziva se na “nezavisnu i transparentnu istragu” nasilja i izražava “duboka zabrinutost zbog situacije na granici”između pojasa Gaze i Izraela.

U subotu su Sjedinjene Države izrazile primjedbe na taj tekst, najavivši da ga neće podržati, rekao je za AFP diplomat iz Vijeća sigurnosti, prenosi Hina.

Kako prenosi AFP, američka delegacija u UN-u nije željela komentirati te tvrdnje.

U nacrtu deklaracije traži se i “pravo na miran protest” Palestinaca te se izražava “žaljenje” članova Vijeća “zbog gubitka nedužnih palestinskih života”.

Sve se strane “poziva na suzdržanost i sprječavanje dodanih eskalacija” nasilja, naglašavajući nužnost promicanja mira između Izraela i Palestinaca na temelju rješenja dvije države.

 

NV / NAP

Na vrh