SAD formiraju graničnu policiju u Siriji: Kurdi će kontrolisati granicu prema Turskoj i Iraku

15. Jan 2018. | 11:43 | NV
SDF-armored-vehicle

Sjedinjene Američke Države planiraju formirati graničnu policiju u Siriji, a koju će činiti uglavnom sirijski Kurdi okupljeni u Sirijske demokratske snage (SDF), prenosi Reuters. Ova nova sigurnosna formacija će imati čak 30 hiljada pripadnika.

Ovu vijest su potvrdili i iz američke koalicije koja se zajedno sa SDF-om bori protiv ISIL-a. Prema ovome planu polovina pripadnika biće veterani SDF-a, a druga polovina će biti regrutovana.

Snage bi trebale biti raspoređenje na sjeveru Sirije uz granicu sa Turskom, na istoku Sirije uz granicu sa Irakom i dolinom rijeke Eufrat koja razdvaja teritorije koje kontrolišu SDF sa jedne strane i sirijska armija sa druge strane. SAD idu korak dalje pa planiraju da pripadnike SDF-a, koji su etnički Kurdi, rasporede uz granicu za Turskom, a pripadnike SDF-a iz redova Arapa uz rijeku Eufrat i granicu sa Irakom.

Ovo de facto omeđavanje teritorije kurdskog entiteta u Siriji ne sviđa se Turskoj niti Damasku. Iz primjera kurdskog referenduma iz Iraka može se zaključiti da ovaj plan neće podržati Iran i Irak.

Turska je već reagovala. Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, izjavio je da ovaj plan “potpuno neprihvatljiv” za Tursku, prenosi Reuters.

Damask je ranije nekoliko puta pozvao sve snage, koje nisu pozvane od strane vlade u Damasku, da napuste Siriju. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je također pozvao SAD da napuste Siriju. Iz SAD je naknadno saopšteno, a ranije je poručeno da će Siriju napustiti kada poraze ISIL, da njihove snage ostaju u Siriji i da će pomoći u poslovima na sjeveru Sirije, što de facto znači sirijskim Kurdima.

 

NV

Na vrh