SAD naoružavaju Ukrajinu: Porošenko likuje, Rusija upozorava da je pređena linija

24. Dec 2017. | 10:59 | NV
1200px-Army-fgm148

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zahvalio Wshingtonu na odluci da isporuči oružje njegovoj zemlji, dok su ruske diplomate i poslanici to oštro kritikovali, prenosi Tanjug.

Rusija upozorava da će to samo još više rasplamsati neprijateljstva na istoku Ukrajine.

Moskva je, dan nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trumpa odobrila plan o isporuci oružja Ukrajini, uključujući protivtenkovske rakete Javelin, ljutito reagovala, navodi AP.

“Američko oružje u rukama ukrajinskih vojnika nije za ofanzivne (svrhe), već za snažnije odbijanje agresora, zaštitu ukrajinskih vojnika i civila, kao i za efikasniju samoodbranu. To je također i transatlantska vakcinacija protiv ruskog virusa agresije”, napisao je Porošenko na Twitteru.

U Moskvi, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je rekao da je ovaj potez američke administracije “prešao liniju”.

State department za sada nije želio da potvrdi slanje oružja, navodeći samo da SAD planiraju da pruže Ukrajini “pojačane odbrambene kapacitete”, nazivajući tu pomoć “isključivo odbrambenom”.

Rateni sistemi Javelin su protivoklopno oružje koje je veoma efikasno i lahko prenosivo. Veliki broj članica NATO saveza posjeduje ovo oružje, kao i drugi američki saveznici širom svijeta.

 

NV

Na vrh