SAD objavila “Putinovu listu”: Putin poručio da je uvrijedljivo što i on nije na spisku

30. Jan 2018. | 20:52 | NV
trump-putin

Američka administracija objavila je listu 114 ruskih političara i 96 oligarha koji su napredovali tokom vladavine predsjednika Vladimira Putina.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa listu je objavila na zahtjev Kongresa SAD čiji je cilj bio kažnjavanje Moskve zbog navodnog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Ipak, Trumpova administracija je saopštila da je odlučila da nikoga ne kazni za sada, navodi AP.

Dokument neformalno nazvan “Putinova lista” ima sedam stranica i nema oznaku poverljivo. Ideja Kongresa SAD bila je da se imenuju oni za koje se vjeruje da imaju koristi od Putinovog mandata.

Za osobe sa spiska ne uvode se sankcije SAD, mada je više od desetak njih već na meti ranije uvedenih sankcija.

Na listi su premijer Dmitrij Medvedev, 114 zvaničnika ruske vlade, 42 Putinova pomoćinika i ministara, među kojima ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i visoki zvaničnici u vodećim ruskim obavještajnim agencijama FSB i GRU.

Na listi su i direktori velikih državnih kompanija, uključujući energetski gigant Rosnjeft i Sberbank.

Na spisku je i 96 oligarha, kako američko ministarstvo finansija naziva Ruse čije se bogatsvo procjenjuje na najmanje milijardu dolara. Među njima su na spisku Roman Abramovič, Mihail Prohorov i Oleg Deripaska.

 

Putin: Američka lista neprijateljski korak, malo je uvrijedljivo što i ja nisam na spisku

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas je objavljivanje liste američke administracije o ruskim zvaničnicima i poslovnim ljudima neprijateljski korak koji šteti odnosima Rusije i SAD.

Putin je novinarima rekao, uz šalu, da je “uvredljivo” to što i on nije listi.

“U pitanju je neprijateljski korak, komplikuje rusko-američke odnose i nanosi štetu međunarodnim odnosima”, rekao je Putin u Moskvi, gdje je govorio na predizbornom skupu.

 

NV / Beta

Na vrh