SAD: Smanjujemo izdvajanja za mirovne misije UN-a

29. Mar 2018. | 09:12 | NV
nikki haley

Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley rekla je da Sjedinjene Američke Države ubuduće neće više plaćati četvrtinu troškova mirovnih operacija UN, javlja Beta.

“Održavanje mira je odgovornost svih. Svi imamo svoje uloge i svi moramo da uradimo svoj dio posla”, rekla je Haley na sastanku Vijeća sigurnosti o reformi mirovnih misija.

SAD daju najveći doprinos za 15 mirovnih misija UN širom svijeta. Washington daje 28,5 posto ovogodišnjeg budžeta za mirovne misije, koji iznosi 7,3 milijarde dolara, iako, prema Haley, američki zakon taj doprinos ograničava na 25 posto.

Na drugom mjestu po doprinosima je Kina, od koje dolazi nešto preko 10 posto budžeta.

Vlada predsjednika SAD Donalda Trumpa se i ranije žalila da su budžet UN i udio SAD u njemu preveliki i tražila njegovo smanjivanje. Budžet UN je sada za 570 miliona dolara manji nego prošle godine, što je manje smanjenje nego što je Washington želio.

Kada je u junu odobreno smanjenje, Haley je rekla da je to “tek početak”. Ona je jučer izjavila da će SAD raditi na smanjenju, na “fer način koji štiti mirovne misije UN”.

Budžet i doprinose određuje Generalna skupština.

Službe predsjednika Generalne skupštine Miroslava Lajčaka i generalnog seretara UN Antonija Guterresa nisu komentarisale izjave Niki Haley i naveli su da o budžetu odlučuju sve 193 članice UN.

U mirovnim misijama učestvuje 105.000 vojnika i drugog osoblja iz zemalja širom svijeta. Najveći broj misija je u Africi, a najveća je u Kongu gdje se nalazi 16.000 vojnika UN.

Neke misije imaju za cilj zaštitu civila i uspostavljanje stabilnosti, druge su na meti kritika zbog korupcije, neefikasnosti i seksualnog zlostavljanja.

Rad u mirovnim misijama postaje sve smrtonosniji. Guterres je u jučerašnjoj debati rekao da je prošle godine u “zlonamjernim aktima” stradalo 59 mirovnjaka, a 2016. godine su pognula 34.

 

NV

Na vrh