SAD suspendovale pomoć Pakistanu

5. Jan 2018. | 07:59 | NV
Donald_Trump_New_York

Američki State Departement saopštio je da suspenduje finansijsku pomoć koja se odnosi na bezbjednosnu podršku Pakistanu.

Kako navode, ta odluka će biti na snazi sve dok Islamabad ne preduzme akcije protiv afganistanskih talibana i mreže Hakani koje, prema mišljenju Washingtona, destabilizuju region.

Portparolka State Departmenta Heather Nauert je rekla da ne može da iznese tačnu cifru suspendovane pomoći jer administracija još uvijek razmatra na koje će se tačno djelove pomoći to odnositi.

Agencija Reuters, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, prenosi da je u pitanju pomoć od više od 255 miliona dolara.

Nauert je istakla da se nada da će pomoć i dalje biti dostupna ukoliko Islamabad preduzme odlučnu akciju protiv tih grupa, prenio je Reuters.

“Danas možemo da potvrdimo da suspendujemo…bezbjednosnu podršku samo Pakistanu sve dok pakistanska vlada ne bude preduzela odlučnu akciju protiv grupa, uključujući afganistanske talibane i mrežu Hakani”, dodala je portparolka State Departmenta.

The Guardian prenosi da se ove mjere neće odnositi na ekononomsku pomoć i civilnu pomoć Pakistanu.

Američki predsjednik Donald Trump je 1. januara ocijenio da je “ludost” što su Sjedinjene Države za posljednjih 15 godina dale Pakistanu pomoć u vrijednosti više od 33 milijarde dolara, a da ništa nisu dobile zauzvrat i obećao da će obustaviti tu pomoć.

“Oni pružaju sigurno utočište teroristima koje jurimo u Afganistanu, uz malu pomoć. Nema više!”, napisao je Trump na svom Twitter profilu, prenosi Reuters.

“SAD su glupo dale Pakistanu više od 33 milijarde dolara pomoći za posljednjih 15 godina, a oni nisu nama dali ništa sem laži i obmana, misleći da su naši lideri budale”, napisao je Trump.

Reuters navodi da nije sasvim jasno šta je izazvalo Trumpovu kritiku Pakistana, ali podsjeća da se on odavno žalio što Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv ekstremista i da je njegova administracija najavila da razmatra da li će nastaviti da pruža pomoć Pakistanu.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Khawaja Asif je, reagujući na Trumpov tweet, da je Pakistan “već rekao Americi “dosta je bilo”, tako da Trumpovo “dosta je bilo” nema nikakav značaj.

Asif je rekao i da je Trump razočaran što SAD gube 16-godišnji rat u Afganistanu, pa krivicu hoće da svali na Pakistan, a poručio je i da je Pakistan spreman da “javno objavi sve detalje američke pomoći”.

Pakistanki ministar je prethodno na Twitteru objavio da njegova vlada sprema odgovor i da će onda “svijet saznati istinu”.

 

SAD optužuju Pakistan za kršenje religijskih sloboda

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa optužila je jučer vladu Pakistana za teška kršenja religijskih sloboda.

State Department je saopštio da je stavio Pakistan na posebnu listu zemalja za posmatranje, što ne povlači nikakve ozbiljne posljedice.

Stavljanje neke zemlje na listu za posmatranje korak je koji prethodi označavanju nje kao “zemlje koja izaziva naročitu zabrinutost”, što za posljedicu može da ima uvođenje sankcija. U toj kategoriji su Kina, Sjeverna Koreja, Iran, Saudijska Arabija, Mijanmar, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Sudan i Eritreja.

State Department nije obrazložio zbog čega je stavio Pakistan na listu zemalja za posmatranje.

 

NV / Beta / Tanjug / The Guardian

Na vrh