SAD uvele nove sankcije Iranu

15. Sep 2017. | 20:14 | NV
trump(5)

SAD su danas objavile nove sankcije Iranu, uvedene za 11 entiteta i osoba zbog podržavanja iranske Revolucionarne garde ili umješanosti u hakerske napade na američki finansijski sistem.

“Sva imovina tih entiteta i osoba je zamrznuta, a američkim građanima je zabranjeno da posluju s njima”, navodi se u saopštenju američkog ministarstva finansija, uz pojašnjenje da je jedan od obuhvaćenih entiteta podržavao iranski raketni program.

Ministar Steven Mnuchin je naveo da će njegovo ministarstvo “nastaviti da preduzima oštre mjere protiv iranskih provokacija, bilo kao podršku Revolucionarnoj gardi ili teroristima”.

Prema njegovim riječima, sankcije se odnose na “iransku kompaniju koja nabavlja materijale za raketni program, aviokompanije koje obezbjeđuju transport boraca i oružja u Siriju i hakere koji su napadali američke finansijske institucije”.

Paralelno s tim, predsjednik Donald Trump mora da odluči da li će produžiti suspenziju ekonomskih sankcija u skladu sa nuklearnim sporazumom sa Iranom.

Iran je prošlog mjeseca saopštio da se može povući iz tog sporazuma ako SAD nastave sa “nasilnom” politikom sankcija.

 

NV / Beta

Na vrh