SAD uvele sankcije protiv čečenskog vođe Kadirova

21. Dec 2017. | 11:30 | NV
kadirov

SAD su dodale pet državljana Rusije, uključujući i čečenskog lidera Ramzana Kadirova, na sankcioni “spisak Magnitskog”, navodi Ministarstvo finansija SAD, a prenosi Sputnjik.

Prema amandmanima objavljenim na web stranici Ministarstva, sankcije su također uvedene protiv Ajuba Katajeva, Julije Majorove, Andreja Pavlova i Alekseja Šešenija. Položaji ovih ljudi nisu navedeni.

Sjedinjene Američke Države usvojile su tzv. “Zakon Magnitskog” u decembru 2012. godine.

Ovaj zakon podrazumjeva sankcije protiv Rusa koji su, po mišljenju američkih vlasti, uključeni u kršenje ljudskih prava. Ruske vlasti su više puta izjavljivale o neprihvatljivost politizacije “slučaja Magnitskog”.

Američke vlasti uvele su sankcije predsjedniku Čečenije Ramzanu Kadirovu zbog “teškog kršenja ljudskih prava“.

Američko Ministarstvo finansija ostaje posvećeno “nastavku istrage o Magnetskom uključujuči i one koji su igrali ulogu u kriminalnoj zavjeri i prevari koju je on otkrio”, izjavio je zvaničnik odsjeka Ministarstva zaduženog za finansijske sankcije John Smith.

Prema njegovim riječima, sankcije usvojene u okviru američkog zakona “Magnetski” odnose se na sve one koji su pomogli u prikrivanju pritvora, zlostavljanja i smrti ruskog pravnika koji je otkrio niz afera o korupciji.

Kadirov je optužen za vansudska pogubljenja, mučenje i nestanak ljudi.

Sankcije pogađaju 49 zvaničnika kojima su zamrznuta dobra u SAD i zabranjen ulazak na američko tlo.

 

NV / Sputnjik

Na vrh