Ivo Komšić predlažio Safeta Zeca za dodjelu “Šestoaprilske nagrade”

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je Odboru za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" prijedlog da se istaknutom bh. slikaru i grafičaru Safetu Zecu dodijeli ta nagrada u 2015. godini, uzimajući u obzir činjenicu da je kao jedan od najznačajnijih bh. umjetnika ostvario značajan doprinos afirmaciji grada Sarajeva u regiji i svijetu

22. Jan 2015. | 13:29 | S.K
35248

Pored snage njegovog slikarstva, upravo Zecova direktnost, iskrenost, njegovo insistiranje na humanizmu, te njegova emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, svrstava ga u sami vrh likovnih stvaralaca, ne samo u regiji već širom Evrope. 

Kroz svoj umjetnički izričaj, Safet Zec je ostvario neizbrisiv trag u bh. i evropskoj savremenoj umjetnosti, kao i ulogu svojevrsnog ambasadora BiH.

Vezao se za lokalitete na kojima je stvarao i koji su bili njegova neiscrpna inspiracija, poput Počitelja i Srebrenice. Svakako, među njima, posebno mjesto zauzima i Sarajevo, kojem je najviše i dao. 

Njegovo djelo "Skidanje Isusa s križa" predstavnici Isusovačkog reda proglasili su najboljim na konkursu koji su pokrenuli povodom 200. godišnjice Isusovačkog reda u Rimu. 

Predstavljanju njegovog djela u centralnoj rimskoj Isusovačkoj crkvi u kapeli Della Passione krajem septembra prošle godine, prisustvovao je i papa Franjo. 

Tim činom je Safetu Zecu, Bosancu i Hercegovcu, bosanskom Mikelanđelu, odata velika čast, ali i ispunjen dječački likovni san da pripada velikoj plejadi umjetnika figurativnog slikarstva, navodi se u saopćenju Gradske uprave Sarajeva.

Na vrh