Magazin>>

Saharski pijesak stiže u BiH, padavine krajem sedmice

8. Jan 2018. | 14:15 | Nedim Sladić
D-1220506

Toplotni val koji vlada već nekoliko dana nad Bosnom i Hercegovinom, kao i većim dijelom našeg regiona, uzrokuje znatno iznadprosječne temperature zraka. Izražena južna struja transportira izrazito topao zrak prema nama, ali od početka sedmice i čestice saharskog pijeska, koje će se penetrirati preko mnogih krajeva Europe, najprije preko Beneluksa i Italije, a potom i većeg dijela Balkana.

Saharski pijesak nije novina u našim krajevima, no za ovo doba godine nije baš uobičajena i česta pojava. Češće se u našoj zemlji i u ovom dijelu Europe javlja u proljetnom periodu. Krivac ovog puta za transport pijeska ovako rano su izražene južne visinske struje (vjetrovi) u sklopu pripadajućeg ciklonalnog sistema u zapadnom Mediteranu čiji se centar pozicionirao vrlo nisko, skoro uz same obale sjeverne Afrike, a kako se naša područja nalaze pri njenom prednjem dijelu, u tzv. toplom sektoru, pijesak se neometano “pumpa” i transportira južnim vjetrovima sjevernije, preko Mediterana prema Bosni i Hercegovini.

U ovakvim situacijama, i sami možemo primijetiti razliku između klasičnog neba i neba koje u sebi sadrži primjese pijeska. Kada imamo ovaj drugi navedeni slučaj, nad našom zemljom je nebo većinom zamućeno i blijedo, te zbog čestica pijeska u sebi sadrži onu specifičnu žućkastu boju. Kada prva kiša počne padati, a to se očekuje prema kraju radne sedmice, pijesak s neba pada na tlo zajedno sa kišom i stvara žućkast, smeđ ili crvenkast trag, ovisno o količini pijeska.

To će najbolje primijetiti naši prozori i automobili, jer će se tragovi zadržavati zbog kiše s pustinjskim pijeskom, prljave ili, kako je Dalmatinci zovu, šporke kiše, ili kako je ona još poznatija pod nazivom ”saharska kiša”. Međutim, nema razloga za paniku i ovo su normalni i već viđeni procesi, samo što se sve javlja ove godine puno ranije.

 

NV / NAP

Na vrh