Sahranjen Nelson Mandela

Bivši predsjednik Južnoafričke Republike koji je umro prije 10 dana, sahranjen je u svom rodnom kraju Qunu uz prisustvo visokih zvaničnika, članova porodice, bliskih prijatelja i uz vojne počasti.

15. Dec 2013. | 12:33 | D.Z
16059

Vrhovni državni lideri i članovi porodice danas su u mjestu Qunu prisustvovali sahrani bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike i odali mu posljednju zvaničnu počast.

Zvaničnici, bliski prijatelji i članovi porodice održali su kratke govore u znak sjećanja na Mandelu.

"Okončalo se izvanredno putovanje koje je započelo prije 95 godina. Bilo je to 95 slavnih godina borca za slobodu, posvećenog skromnog sluge južnoafričkog naroda", rekao je predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma, naglasivši:

"Tvoj dug put ka slobodi završio je u fizičkom smislu. Naše putovanje se nastavlja i mi moramo nastaviti graditi društvo koje si ti mukotrpno uspostavio".

Ahmed Kathrada koji je služio zatvorsku kaznu zajedno sa Mandelom, istakao je:

"Obilni izvori tvoje ljubavi, jednostavnosti, iskrenosti, poniznosti, brige, hrabrosti, strpljenja, tolerancije, jednakosti i pravde naši su stalni izvori snage“.

''Idi u dobru Madiba, idi u zemlju naših predaka, ti si istrčao svoju životnu utrku", rekla je Mandelina praunuka Nandi, dodavši:

"Kroz život će nas voditi ono čemu si nas ti naučio".

"Madibova pjesma je možda završila, ali njena melodija će se i dalje čuti", rekao je porodični prjatelj Bantu Holomisa.

Nelson Mandela, zvani Madiba ostat će ikona borbe protiv rasizma koji je ujedinio i oslobodio svoju naciju prigrlivši vrijednosti opraštanja i pomirenja, nakon što je izašao iz zatvora i postao prvi crnac predsjednik republike.

Avioni južnoafričkih vazduhoplovnih snaga preletjeli su Qunu u podne, mjesto u kojem je u nedjelju sahranjen Mandela. Sahranjen je uz vojne počasti.

(AA)

Na vrh