Saif al-Islam Gaddafi najavio kandidaturu za predsjednika Libije

21. Mar 2018. | 16:26 | NV
saif(1)

Saif al-Islam Gaddafi, sin bivšeg libijskog predsjednika Muammara Gaddafija, kandidovat će se na predsjedničkim izborima u Libiji, objavio je njegov advokat na konferenciji za medije u Tunisu.

Još uvijek nije poznat tačan datum izbora, ali bi trebali biti održani do kraja godine.

Saif Gaddafi će biti kandidat Narodnog fronta za oslobođenje Libije (PFLL), stranke osnovane u decembru 2016. godine s ciljem, kako su naveli, oslobođenja zemlje od terorista.

Sedam godina od početka oružanog sukoba u Libiji, u kojem je svrgnut s vlasti i ubijen njegov otac Muammar, Saif je najavio da će stabilizovati i modernizovati zemlju.

Nakon ubistva Muammara Gaddafija, Saifa je Međunarodni sud pravde optužio za ratne zločine protiv čovječnosti, a nakon šest godina provedenih u zatvoru, gdje ga je držala lokalna milicija, pušten je na slobodu, ali se ne pojavljuje u javnosti.

Iz zatvora je pušten u junu 2017. godine, a prema izvorima iz Libije živi u gradu Zintanu na sjeverozapadu zemlje gdje se sastaje s bliskim saradnicima i priprema povratak u politički život Libije, dok strani mediji pišu kako nije nikako u Libiji, već da živi u Tunisu.

Libija se trenutno nalazi u dubokoj političkoj krizi. Podijeljena je između vlade u glavnom gradu Tripoliju koju podržava UN, te parlamenta u Tobruku, koji nema podršku UN-a, ali prema podacima međunarodnih organizacija ima dobre odnose s pripadnicima bivšeg Gaddafijevog režima.

Ayman Boras, direktor Saifovog političkog reformskog programa kazao je libijskim medijima da Saif Gaddafi nije vojni čovjek, kakav je bio njegov otac, već moderan političar širokih shvatanja.

Saif Gaddafi ima 46 godina, drugi je sin Muammara i rođene Mostarke Safije. Doktorat je stekao na Univerzitetu London School of Economics.

 

NV / NAP

Na vrh