Salkičević potvrdio: Policajci na proteste pred Vladu FBiH dolaze 1. decembra

18. Nov 2016. | 16:01 | NV
policija racija foto patria 3(1)

Stotine policajaca iz sedam kantona u Federaciji protestovat će 1. decembra ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu. Ovo je za novinsku agenciju Patria potvrdio  Almir Salkičević, predsjednik Saveza Sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH.

Policajci nisu zadovoljni jer plaće policijskim službenicima nisu iste na području cijele FBiH. Primanja policajca u Kantonu Sarajevo iznose najmanje 1.200 KM, dok su primanja policajcima u drugim kantonima daleko manja.

Salkičević je podsjetio i na to da je Vlada FBiH nedavno usvojila jedinstveni granski kolektivni ugovor za sve uposlene u MUP-ovima u FBiH, ali da o tome uopće nisu razgovarali sa Savezom Sindikata policije.

“Na proteste će doći samo oni policajci koji taj dan ne budu na smjeni. Ne želimo da zbog protesta budu ugroženi životi  i imovina naših građana“, rekao je Salkičević.

U MUP-ovima sedam kantona članicama Saveza Sindikata zaposleno je oko 8.000 policajaca i službenika. Oko 5.000 su članovi Saveza. U Savezu nisu MUP-ovi iz Sarajevskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Posavskog kantona, u kojima je uposleno još oko 3.000 službenika, piše NAP.

 

NV

Na vrh