Samit u Trstu: Ministar Šarović pozvao investitore da ulažu u BiH

12. Jul 2017. | 14:32 | NV
trst

“Bosna i Hercegovina ima velike potencijale, programi velikog obima i veliki investicioni projekti su pripremljeni posebno u sektoru energetike, transporta i turizma, ali oni zahtijevaju značajna ulaganja koja BiH sama ne može priuštiti”, istakao je danas na Samitu u Trstu,  ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović pozivajući najznačajnije investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći na poslovnom forumu, čiji je cilj upoznavanje država Zapadnog Balkana s mogućim investitorima za velike infrastrukturne projekte, ministar Šarović je predstavio prednosti i mogućnosti za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, kao što su: povoljan geografski položaj i prirodni resursi, duga tradicija industrijske proizvodnje, obrazovana i kvalifikovana radna snaga, plasman bh. proizvoda bez carina omogućen na tržišta od preko 50 miliona potrošača na osnovu  Ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA i EFTA), kao i dodatnih 80 miliona potrošača u okviru Ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom – FTA te najniža stopa PDV-a u regionu.

Kao atraktivni sektori za ulaganja posebno su istaknuti: energetski sektor, poljoprivredna i prehrambena industrija, turizam, drvoprerađivačka i metaloprerađivačka industrija, informaciono-komunikacione tehnologije, tekstilna i kožarska industrija, proizvodnja autodijelova i građevinarstvo.

Ministar Šarović, skupa sa delegacijom Bosne i Hercegovine, učestvuje na Samitu o Zapadnom Balkanu 2017, koji se održava u italijanskom Trstu i koji se odvija u okvirima Berlinskog procesa. Teme ovogodišnjeg susreta lidera Zapadnog Balkana su uspostava zajedničkog balkanskog tržišta, jačanje regionalne saradnje te unapređenje i proširenje infrastrukture i energetskih usluga regije.

 

NV / NAP

Na vrh