Samo da se primi: Turski ambasador Ahmet Yildiz posadio 129. lipu u Aleji ambasadora

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz danas je u Aleji ambasadora posadio 129. lipu

21. Apr 2014. | 13:16 | I.Č
21959

Kiša koja je danas obasula sarajevko šetalište Darivu nije spriječila turskog ambasadora Ahmeta Yildiza da zajedno sa načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem zasadi još jednu lipu u nizu.

Od 2000. godine predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini zasadili su ukupno 129 lipa u Aleji ambasadora. Čast da posadi posljednju lipu, čija se sadnica još nije primila, pripala je turskom ambasadoru Ahmetu Yildizu.

Stručnjaci tvrde da je lipa posađena u pravo vrijeme, te da ne bi trebalo biti razloga da se sadnica ne primi. No, ipak postoji bojazan za zdravlje načelnika Hadžibajrića i ambasadora Yildiza jer su pokisli unatoč kišobranu koji im je čuvan dok su sadili lipu.

Sarajevsko šetalište Dariva oduvijek je bilo poznato kao simbol rađanja novih proljetnih ljubavi. Ne možemo tvrditi da li će i današnja sadnja biti simbol rađanja nekih novih ljubavi. Ali će lipa, ako se primi, zasigurno ostati da nas podsjeća na turskog ambasadora Yildiza, i na bratske ljubavi koje je se odavno već rađaju između Općine Stari Grad i općina iz Republike Turske.

Uzgred, domaćin, načelnik Ibrahim Hadžibajrić izrazio je zadovoljstvo što je Yildiz zasadio svoju lipu. Podsjetio je na dosadašnja turska ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, uglavnom u objekte vjerskog karaktera.

Najavio je da su Turci nosioci posla rekonstrukcije Baščaršijskog trga, za što su odobrena sredstva od 50 posto, što je minimum 500.000 KM do 600.000 KM, "ako ne i više". Radovi će krenuti na jesen.

“Činom sadnje lipe u Aleji ambasadora ostavio sam još jedan pečat svog mandata i svoje misije u Bosni i Hercegovini”, tako tvrdi ambasador Yildiz.

"Vjerujem da će i ovo drvo, kao i stogodišnja tradicija lijepih prijateljskih i bratskih odnosa koji postoje između dvije zemlje, ostaviti pečat u okvirima BiH i onoga što smo do sada izgradili na jačanju mira, prijateljstva i dobrih veza sa BiH", dodao je on.

Govoreći o prisustvu Republike Turske u BiH Yildiz je kazao da Vlada Turske prati svakodnevna politička dešavanja i situaciju u BiH, te da su jako dobro upoznati sa svim dešavanjima.

No, i načelnik Hadžibajrić i ambasador Yildiz su, igrom slučaja ili ne, zaboravili navesti činjenicu da je Turska unatoč "emocionalnoj povezanosti" po investiranju u BiH tek na devetom mjestu.

Osim spomenutih, sadnji lipe prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Vedran Dodig.

Na vrh