Samo mjesec dana od nelegalnog referenduma Katalonci danas ponovo glasaju

21. Dec 2017. | 07:58 | NV
Katalonski parlament usvojio nacrt odluke o referendumu o otcjepljenju

Građani Katalonije danas izlaze na izbore na kojima će odlučiti da li će ponovo podržati stranke koje su za nezavisnost te šapnske pokrajine, prenosi Beta.

Podsjećamo, pokušaj secesije od Španije prije nekoliko mjeseci završen smjenjivanjem regionalne vlasti, uvođenjem direktne uprave iz Madrida i – današnjim izlaskom na vanredne izbore.

Ankete pokazuju da su Katalonci podjeljeni na one koji su za nezavisnost i ne koji su za ostanak u Španiji.

Analitičari su naveli da postoji i neizvjesnost o odzivu birača, pošto je četvrtina glasačkog tijela još neodlučna.

List El Pais je prenio da je porasla popularnost liberalne stranke Ciudadanos (Građani) koja se zalaže za autonomiju Katalonije u okviru Španije i za ostanak Španije u Evropskoj uniji, koja bi mogla da osvoji oko 23 posto glasova.

Katalonija je 1. oktobra održala referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je 27. oktobra proglasila nezavisnost zbog čega je vlada premijera Španije Mariana Rajoya suspendovala autonomiju tog regiona, smijenila njegovu vladu i raspustila parlament.

Smijenjeni lider Carles Puigedmont sklonio se u Brisel, odakle je vodio kampanju pred sutrašnje izbore, ocijenivši da je i dalje moguće poraziti Rajoya.

Protiv Puigedmonta i još četvorice zvaničnika njegove smjenjene vlade bila je izdata, a zatim povučena španska međunarodna potjernica. Protiv 18 kandidata koalicije za nezavisnost Katalonije vode se krivični postupci zbog pokušaja separatizma i prijeti im do 15 godina zatvora, a tri kandidata su u pritvoru.

Katalonija koja je 2014. godine imala neobavezujuće glasanje o nezavisnosti, jedan je od 17 autonomnih regiona Španije. Po Ustavu Španije iz 1978. godine, zvanično je kao “historijska nacija” priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine. Španski Ustav također kaže da se niti jedan dio Španije ne može otcijepiti, ukoliko za takav potez ne dobije odobrenje ostatka države.

Prema različitim anketama provedenim pred ove izbore u Kataloniji blagu prednost imaju stranke koje zagovaraju ostanak Katalonije u Španiji.

 

NV

Na vrh