Magazin>>

Samsung Electronics kupuje HARMAN

15. Nov 2016. | 19:37 | NV
Samsung-Electronics-logo

Samsung Electronics i Harman International Industries su objavili da su ušli u konačan sporazum prema kojem će Samsung kupiti HARMAN za 112,00 $ po dionici u gotovini ili ukupnu vrijednost kapitala koja iznosi oko 8 milijardi $. Po zatvaranju sporazuma, transakcija će odmah omogućiti Samsungu da ima značajno prisustvo na velikom i brzo rastućem tržištu povezanih tehnologija, posebno automobilske elektronike, koja je strateški prioritet za Samsung, a očekuje se da će rasti više od 100 milijardi $ do 2025. godine.

HARMAN je tržišni lider u povezanim automobilskim rješenjima, sa više od 30 miliona vozila koja su trenutno opremljena povezanim automobilskim i audio sistemima, uključujući ugrađene zabavne informacije (infotainment), telematiku, povezane sigurnost i zaštitu. Oko 65% HARMAN-ove prijavljenje prodaje u visini od 7 milijardi $ u toku 12 mjeseci zaključno sa 30. septembrom 2016 je vezano za automobile, a njegove zaprimljene narudžbe za ovaj tržišni segment, na dan 30. juna 2016. Iznosile su oko 24 milijarde $.

HARMAN-ovo iskustvo u dizajniranju i integriranim sofisticiranim tehnologijama u vozilu, kao i njegovi dugoročni odnosi sa skoro svim najvećim svjetskim proizvođačima automobila, stvoriće značajne mogućnosti za rast u kombinaciji sa poslovanjem koje će omogućiti da se Samsungova ekspertiza u potpunosti iskoristi, kad je riječ o  povezanoj mobilnosti, poluvodičima, korisničkom iskustvu, ekranima i njegovim globalnim distribucijskim kanalima. Osim toga, kombinacija HARMAN-ovih brendova i audio sposobnosti kao i Samsungove stručnosti u potrošačkoj elektronici će za korisnike imati poboljšane pogodnosti  i unaprijediće korisničko iskustvo uz pomoć Samsungovog kompletnog porfolia potrošačkih i profesionalnih proizvoda i sistema.

“HARMAN savršeno nadopunjuje Samsung u smislu tehnologija, proizvoda i rješenja, stoga je udruživanje snaga prirodni nastavak automobilske strategije koju slijedimo već neko vrijeme”, rekao je Oh-Hyun Kwon, potpredsjednik i glavni izvršni direktor Samsung Electronics. “Kao jedan od najpoželjnijih  automobilskih dobavljača koji ima duboke odnose sa kupcima, jake brendove, vodeće tehnologije i priznat portfolio proizvoda koji su najbolji u klasi, HARMAN odmah uspostavlja snažan temelj uz pomoć kojega  ćemo u Samsungu razvijati našu automobilsku platformu. “Vozilo sutrašnjice će biti transformirano uz pomoć pametnih tehnologija i povezivanja na isti način na koji su jednostavni mobilni telefoni postali sofisticirani pametni uređaji u proteklom desetljeću”, dodao je Young Sohn, predsjednik i generalni direktor Odjela za strategije u kompaniji Samsung Electronics. “Vidimo značajne dugoročne mogućnosti rasta na tržištu automobilskih tehnologija kao zahtjev da Samsungove specijalizirane elektroničke komponente i rješenja i dalje rastu. Radeći zajedno, mi smo sigurni da HARMAN može postati nova vrsta najpoželjnijeg dobavljača za originalne proizvođače opreme (OEM) uz isporuku konačnih rješenja preko povezanih ekosistema “.

Dinesh Paliwal, direktor, predsjednik i izvršni direktor kompanije HARMAN je izjavio: “Ova uvjerljiva, u potpunosti gotovinska transakcija će donijeti značajnu i neposrednu vrijednost za naše dioničare i pružiti nove mogućnosti za naše zaposlenike, kao dio veće, raznolikije kompanije. Današnja objava je dokaz za ono što smo postigli, kao i vrijednost koju smo stvorili za dioničare. Samsung je idealan partner za HARMAN i ova transakcija će pružiti ogromnu korist za naše kupce i potrošače koji imaju automobile širom svijeta. Kombinirajući Samsungove snage – vodeći ekrani, povezivanje i obrada rješenja sa HARMAN-ovim vodećim položajem u tehnologiji i dugogodišnjm odnosima sa kupcima će omogućiti originalnim proizvođačima opreme da osiguraju nove ponude za svoje kupce. Ova transakcija će ujediniti HARMAN-ove i Samsungove komplementarne snage i ubrzati inovacije u tom prostoru.

 

NV

Na vrh