Samsung ulaže 14,7 milijardi u fabriku

Korporacija Samsung će uložiti 14,7 milijardi dolara u izgradnju fabrike za proizvodnju čipova u Južnoj Koreji, objavio je Financial Times

6. Oct 2014. | 18:55 | S.M
29650


Početak izgradnje proizvodnih kapaciteta planiran je za prvu polovinu 2015. godine, a završetak za drugo tromjesečje 2017. godine.

Samsung namjerava da, zahvaljujući novoj fabrici, sačuva lidersku poziciju na tržištu pametnih telefona, nakon pojave novih verzija Appleovog iPhonea sa većim ekranima, kao i rastu tržišnog udjela kompanije Xiaomi, koja je konkurent u Aziji.

Za pet godina na tržištu proizvodnje čipova zbog žestoke cjenovne konkurencije ostala su samo tri velika igrača – Samsung, SK Hynix i Micron Technology.

Pri tome, tražnja čipova ostaje visoka, jer uređaji moraju da ih imaju, pored procesora i memorijske kartice.

Samsung electronics je međunarodna kompanija koja proizvodi elektroniku – poluprovodnike, telekomunikacionu opremu, memorijske čipove, ekrane od tečnih kristala, mobilne telefone i monitore.

Sjedište kompanije se nalazi u prijestonici Južne Koreje – Seulu. Neto profit u drugom tromkesečju ove godine bio je 6,1 milijardu dolara, a prihodi 52 milijarde dolara.

Oznake:

Na vrh