Samsungov "transparentni kamion" spreman za probnu vožnju

"Transparentni sigurnosni kamion" spreman je za probnu vožnju argentinskim cestama nakon što je kompanija "Samsung" završila višemjesečne eksperimente na ovom vozilu, koje omogućava vozačima iza njega da praktično "vide" kroz kamion i zaključe je li sigurno preteći ga na putu

7. Feb 2016. | 12:03 | S.M
54193


Koncept na kojem se temelji nova tehnologija, testirana na kamionima marke "volvo", prilično je jednostavan – na zadnjem dijelu kamiona prikazuje se video-snimka puta koji vozač kamiona ima ispred sebe i tako kamion na neki način postaje "proziran" za vozače iza, prenosi "Russia Today".

Prednji dio kamiona opremljen dvjema forntalnim kamerama koje uživo prenose snimak puta na četiri velike ploče koje na zadnjem dijelu vozila čine jedan veliki ekran.

Ti specijalni monitori su otporni na vodu i prašinu i pružaju visokokvalitetnu sliku koja je jasno vidljiva čak i pod jakom sunčevom svjetlošću, kao i noću.

"Prednost sigurnosnog kamiona je u tome što može smanjiti rizik od saobraćajnih nezgoda uzrokovanih iznenadnim kočenjem ili prelaskom životinja preko puta", saopćila je kompanija "Samsung".

Nova tehnologija, koja je predstavljena javnosti prošlog ljeta, demonstrirana je u praksi na trkaćoj stazi La Plata u Buenos Airesu ove sedmice.

U Argentini u prosjeku svakog sata jedna osoba izgubi život u saobraćajnoj nezgodi, te "Samsung" nastoji smanjiti broj takvih smrtnih slučajeva.

Ukoliko se pilot-vožnja pokaže uspješnom na argentinskim cestama, ta kompanija namjerava svoju novu tehnologiju za sigurniju vožnju primjeni i na globalnom nivou.

(Agencija FENA)

Oznake: >

Na vrh