Saradnja: Mektić i Konjević potpisali protokol o prekograničnom nadzoru

Protokol o prekograničnom nadzoru između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore potpisan je danas u Sarajevu uoči početka Ministarskog foruma pravosuđa i unutrašnjih poslova "Evropska unija - zapadni Balkan", koji bi trebao uslijetiti u poslijepodnevnim satima

7. Dec 2015. | 15:13 | S.K
51085


Foto: FENA/Almir Razić

Dokument, čijem je potpisivanju prethodio bilateralni sastanak delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Ministarstva sigurnosti BiH, potpisali su ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević.

Potpisnici Protokola pozdravili su uspostavu odgovarajućih mehanizama u borbi protiv prekograničnog kriminaliteta, istaknuvši značaj jačanja policijske suradnje u regionu u skladu s Konvencijom o policijskoj suradnji u jugostočnoj Evropi.

Ministar unurtrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević izjavio je nakon potpisivanja spomenutog protokola da dvije zemlje ovim korakom jačaju inače dobru institucionalnu suradnju, podsjećajući da između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja.

Ukazao je na značaj Sporazuma o državnoj granici između BiH i Crne Gore, koji je potpisan u augustu u Beču, kao i na važnost razmjene iskustava koja se tiču evroatlanstkog puta zemalja iz regiona zapadnog Balkana.
U tom kontekstu podsjetio ja da je Crna Gora dobila poziv za uključivanje u članstvo NATO-saveza, ocijenivši da je to još jedan korak ka jačanju stabilnosti na regionalnom planu, te okvir i model za ostale zemlje-aspirantice da se dodatno angažiraju u pogledu kreiranja pretpostavki za uspostavu kolektivnog sistema sigurnosti.

Ministar Mektić je uz dobrodošlicu visokom gostu, ocijenio da će protokol o suradnji omogućiti efikasniji odgovor na prijetnje i rizike od prekograničnog, odnosno organiziranog kriminala, terorizma i ilegalnih migracija, kao i trgovine ljudima.

Dodao je da su pri kraju aktivnosti na zaprečavanju ilegalnih graničnih prijelaza.

Sugovornici su se usuglasili da je neophodno pokrenuti inicijative za izgradnju zajedničkih graničnih prijelaza radi stvaranja pretpostavki za efikasniji nadzor i kontrolu državne granice.

Konstatirano je, istovremeno, da bi u toku turističke sezone policajci iz BiH mogli raditi zajedno s kolegama iz Crne Gore, a na dobrobit građana dviju zemalja te radi predupređivanja eventualnih incidentnih slučajeva.
Tokom razgovora dviju delegacija posebna pažnja posvećena je pitanjima u vezi s iskustvima Crne Gore kada se radi o ustanovljenju specijalnog tužiteljstva i kreiranju pravnog okvira za njegovo djelovanje.

Istaknuta je obostrana spremnost za daljnje osnaživanje bilateralne suradnje Crne Gore i BiH na prijateljskim osnovama i jačim institucionalnim vezama.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s izazovima koji se tiču terorizma, ministri Konjević i Mektić su iskazali odlučnost da se nastavi jačanje regionalne suradnje na tom planu, uz napomenu da efikasan odgovor na te prijetnje i rizike obavezuje na daljnje unapređenje te suradnje, uključujući i efikasniju razmjenu podataka.

Na upit u vezi s migracionim rutama, ministar Konjević je odgovorio da Crna Gora u tom pogledu nema izazove u mjeri u kojoj je to prisutno u Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj, te iskazao spremnost njegove zemlje da u koordinaciji s državama regiona i zajedno s EU-om doprinese rješavanju tih pitanja.

Bosna i Hercegovina je domaćin dvodnevnog Ministarskog foruma pravosuđa i unutrašnjih poslova pod nazivom "EU-zapadni Balkan", koji bi, ukoliko to vremenski uvjeti dozvole (magla na sarajevskom aerodromu) trebao početi u poslijepodnevnim satima.

Skup organiziraju ministarstva sigurnosti i pravde Bosne i Hercegovine, na poziv Luksemburga kao zemlje koja predsjedava Vijećem Evropske unije i u bliskoj saradnji s Evropskom komisijom.

Ministarski forum je izuzetno značajan godišnji skup na kojem se razmatra trenutno stanje i napredak u oblasti unutarnjih poslova i pravosuđa te definiraju smjernice zajedničkog djelovanja u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i pitanja migracija.

Kako je najavljeno, sastanku na visokom nivou, među ostalima, prisustvovat će ministri unutarnjih poslova i pravde zemalja regiona, te Luksemburga i Slovačke, kao i direktor Direkcije za pravdu Generalnog sekretarijata Vijeća EU Nathalie Pensaert, komesari za pitanja pravde Evropske komisije Vera Jourova i komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos te predstavnici međunarodnih organizacija.

  • Foto: FENA/Almir Razić
  • Foto: FENA/Almir Razić
  • Foto: FENA/Almir Razić
  • Foto: FENA/Almir Razić

(Agencija FENA)

Oznake: >

Na vrh