Bh. razglednica>>

Saradnja sarajevskih planinara s kolegama iz Zagreba i Splita

“Stanica planinarskih vodiča Sarajevo” je planinarska organizacija koja okuplja planinarske vodiče s područja Kantona Sarajevo. Osnovana je 30. oktobra 2013. na inicijativu 61 planinarskog vodiča, s ciljem djelovanja na području Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine i inozemstva

18. Dec 2013. | 15:29 | Nedžad Novalić
16209

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo formirana je radi organiziranja i ustrojavanja vodičke službe, osposobljavanja vodičkog kadra i organiziranog i sigurnog vođenja planinara i izletnika u planine.

Nakon formiranja, Stanica planinarskih vodiča Sarajevo započela je izvršavanje određenih zadataka i nadležnosti te je nastavljeno osposobljavanje vodičkog kadra putem raznih edukacija i praktičnih vježbi. S ciljem jačanja i provođenja namjenske djelatnosti, Stanica planinarskih vodiča Sarajevo je u dane 30.11. i 14. 12. 2013. s kolegama iz Zagreba i Splita potpisala Sporazum o međusobnoj saradnji na polju vodičke djelatnosti te o razvoju i jačanju planinarstva i turizma uopće.

Sporazum su potpisali: u ime Stanice planinarskih vodiča Split – pročelnik Denis Vranješ, Stanice planinarskih vodiča Zagreb – pročelnik Davor Banić i ispred Stanice planinarskih vodiča Sarajevo – načelnik Davor Ciganković.

Kao podršku potpisivanju navedenog sporazuma u delegaciji stanica iz Hrvatske prisustvovali su značajna imena Planinarskog saveza Hrvatske. Kao domaćini i u znak podrške Sporazumu, osim članova Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, ovom sastanku prisustvovao je i generalni sekretar Planinarskog Saveza BiH Tarik Grabus i predsjednik Planinarskog saveza KS-a Dževad Pamuk, te Drago Bozja, doajen bh. planinarstva.

Tokom boravka delegacija stanica iz Hrvatske u oba navrata upriličen je obilazak grada Sarajeva te planinarske ture. S delegacijom iz Splita realiziran je uspon na Bjelašnicu, a s delegacijom iz Zagreba uspon na Trebević, prilikom kojeg je, u zimskim uvjetima, savladana “Ferata – prof. dr. Josif Fleger” na Bijelim stijenama, dužine oko 130 metara.

Na vrh