Saradnje BiH i Crne Gore na polju ekoturizma

Ekoturizam je uz zdravstveni turizam jedan od najbržih rastućih segmenata turizma, a što je bio i jedan od glavnih razloga za realizaciju projekta prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore "Ekološki i kulturni turizam u južnim Dinaridima“

29. Jan 2014. | 14:26 | S.H
18147

Rezultati projekta koji je počeo u februaru 2013. godine, a završava 31. januara 2014., predstavljeni su danas u Sarajevu na Ekonomskom fakultetu koji zajedno s Centrom za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice implementira navedeni projekt radi uvezivanja turističke ponude BiH i Crne Gore.

Vrijednost projekta je iznosila 165.632,03 eura što je EU finansirala iz sredstava IPA programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore, a zbog vremenskih neprilika predstavnici implementatora iz Crne Gore nisu bili u mogućnosti doći na prezentaciju u Sarajevo.

Aktivnosti projekta su uključivale četiri lokacije, pod zajedničkim sinonimom "južni Dinaridi“: Nacionalni park Sutjeska i Park prirode Hutovo blato u Bosni i Hercegovini, te Nacionalni park „Durmitor“ , regija rijeke Pive i Tivatska solila u Crnoj Gori.

"Ove lokacije pripadaju najvažnijim centrima geoloških i bioloških raznolikosti u jugoistočnoj Evropi. Ciljne grupe podržane ovim projektom su ponuđači turističkih usluga koji gravitiraju u ovim područjima, koje uključuju predstavnike općina, vlasnike i zaposlene u hotelima, restoranima i eko i etno-selima, vlasnike i zaposlene u sportskim organizacijama, biciklističkim klubovima, organizacijama za očuvanje prirode, ribarske klubove, te planinarske i lovačke domove", izjavio je član projektog tima Almir Peštek.

Profesor Peštek ističe da današnji turisti žele doživjeti jedinstven događaj – priču kroz jedinstvenost prostora, bogatstvo flore i faune i raznovrsnost turističke ponude.

Na temelju tih saznanja projektni partneri su uz pomoć predstavnika interesnih grupa i eksperata izradili studiju turističkog potencijala u južnim Dinaridima, razvili strategiju ekološkog i kulturnog turizma u južnim Dinaridima i akcioni plan, a po riječima, prof.dr. Jasmine Osmanković, čiji je glavni cilj postići ekonomsku, socijalnu i ekološku održivost područja obuhvaćenih projektom.

U sklopu projekta održan je niz radionica na kojima je naglasak bio na saradnji predstavnika organizacija iz dviju zemalja, uz pomoć koje će se ostvariti značajan sinergetski efekat na cijelom projektnom području.

Radi promocije ovog područja pripremljena je i predstavljena brošura koja obuhvata prekograničnu ponudu, kao i web stranica projekta http://www.dinaridestourism.com/ na kojoj su predstavljeni članovi mreže i ponuda koja je razvijena.

Ekonomski fakultet u Sarajevo je najavio nastavak aktivnosti na realizaciji sličnih projekata, koji predstavljaju, kako je istaknuo, stručni, naučni i akademski iskorak za tu instituciju.

(Fena)

Na vrh