Sarajevo: Muzej opsade i odbrane 92-95 otvoriti za posjetioce

Iznalaženje finansijskih sredstava za završetak radova u objektu Muzeja opsade i odbrane grada Sarajeva 92-95 bio je povod jučerašnjeg sastanka u Općini Stari Grad ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharema Fiše sa načelnikom ove općine Ibrahimom Hadžibajrićem i predsjednikom Udruženja “Zelene beretke“ Muhamedom Švrakićem

22. May 2015. | 10:47 | S.K
41129

“Mi smo prije sedam godina od Općine Stari Grad dobili prostor od oko 400 kvadratnih metara za ovaj muzej, ali nažalost nedostaje nam sredstava kako bismo mogli dovršiti unutrašnje uređenje objekta te ga otvorili za posjetitelje“, pojasnio je Švrakić.

Dodao je kako bi se u sklopu ovog muzeja nalazila spomen soba na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva, na šehide, zatim prepoznatljiviji eksponati koji su se koristili tokom agresije.

Prema riječima načelnika Hadžibajrića, problem je što sad Udruženje mora plaćati kiriju a ne koristi taj prostor. “Zbog toga je potrebno da muzej što prije počne sa radom“, naveo je Hadžibajrić.

Svi učesnici sastanka su se složili kako bi bilo najbolje da se Muzej opsade i odbrane grada Sarajeva 92-95 sistemski uvrsti u projekte Ministarstva za boračka pitanja, kako bi se mogao redovno finansirati iz budžeta.

Nakon sastanka, ministar Fišo je sa predsjednikom Udruženja Švrakićem obišao objekt budućeg muzeja te istakao da će učiniti sve da Ministarstvo za boračka pitanja finansijski podrži njegovo uređenje.

“Ovaj muzej bi svjedočio o herojskoj odbrani grada Sarajeva i predstavljao spomen-mjesto koje bi podsjećalo, ali i obavezalo sve nas, naše buduće generacije da poštujemo i njegujemo vrijednosti mira i slobode za koje su naši branioci davali svoje živote“, potcrtao je ministar Fišo.

Na vrh