Sarajevski privrednici uručili pomoć porodicama hapšenih Bošnjaka

Nekoliko sarajevskih privrednika danas su posjetili porodice hapšenih Bošnjaka u Srebrenici i Vlasenici te uručili materijalnu i novčanu pomoć

17. May 2015. | 16:49 | S.M
40904


Podsjećamo, u akciji naziva "Ruben" 6. maja uhapšen je 31 Bošnjak pod optužbom navodnog terorizma, a nakon dva dana većina je puštena na slobodu, osim dvije osobe kojima je određen pritvor.

Privrednici su posjetili i Ramu Kadrića u selu Gladovići kod Srebrenice čije je hapšenje iznenadilo i uznemirilo sve stanovnike Srebrenice, a brojne komšije Srbi tvrdili da su i "oni teroristi koliko i Ramo". Ramo nije mogao zadržati suze te je nekoliko puta zahvalio na posjeti.

"Podrška mi mnogo znači, da nisam sam i da mnogi misle na mene", kazao je Ramo dodajući da je otkako je pušten na slobodu dobio bezbroj poziva od komšija kako Bošnjaka tako i Srba.

Domaćin današnje posjete bio je Samir Okić iz Vlasenice, također jedan od uhapšenih u pomenutoj akciji, a koji je poznat kao veliki humanitarac. Okić, bivši pripadnik Armije RBiH uhapšen je u svojoj kući odakle je odveden prvo u policijsku stanicu Vlasenica, pa Bijeljinu, a potom i Banja Luku gdje je i pušten na slobodu.

Prilikom ove posjete, privrednici su kazali da je najveća odgovornost i briga za povratnike u RS na Bošnjacima i političarima u FBiH koji imaju obavezu prema njima, a i sami su obećali pomoć u borbi za njihova ljudska prava.

Kako javlja reporter agencije Patria, situacija u Vlasenici i Srebrenici je mirna i nema provokacija. U razgovoru sa lokalnim stanovništvom gdje zajedno žive Srbi i Bošnjaci, neki od njih kazali su da su ogorčeni ponašanjem policije i tužilaštva Banja Luke koji narušavaju odnose ova dva naroda.

(Agencija NAP)

Na vrh