Sarajevski učenici putuju na razmjenu u Švedsku

Nakon dugo iščekivanih rezultata sa konkursa za razmjenu učenika, iz Švedske je poslana potvrda u Srednju školu za okoliš i drvni dizajn od partnerske škole Holavedsgymnasiet iz Tranasa o prihvatanju zajedničkog projekta razmjene učenika

1. Jul 2015. | 16:03 | S.M
43246


Švedski srednjoškolci su već u dva navrata bili gosti ovoj sarajevskoj školi, što je rezultiralo zajedničkom aplikacijom na projektu "Atlas".

Dvanaest učenika i profesora iz Sarajeva će krajem septembra ove godine posjetiti svoje vršnjake u Tranasu.

Posjeta će trajati sedam dana, a svrha posjete je druženje, prisustvovanje redovnoj nastavi po samostalnom izboru i obilazak lokacija zanimljivih sa aspekta ekologije, šumarstva i drvnog dizajna, te postrojenjima za reciklažu, zaštićenim prirodnim područjima, muzejima i znamenitostima glavnog grada Štokholma.

Ovom posjetom ekološki tehničari, tehničari hortikulture i tehničari za obradu drveta će imati priliku da vide najnovija dostignuća iz svoje struke zastupljene u Švedskoj, čemu bi trebala težiti i BiH.

U okviru ovog projekta planirana je i povratna posjeta gostiju iz Švedske Bosni i Hercegovini u proljeće 2016. godine sa obilascima Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, te značajnim kulturno-historijskim znamenitostima Sarajeva i Mostara.

Prema riječima direktora škole Muamera Muratovića, gosti iz švedske su očarani ljepotama BiH, a posjeta bh. učenika partner školi u Švedskoj bit će novo iskustvo i za profesore i učenike koji trebaju upoznati druge kulture i tradicije, kao i sistem obrazovanja.

Cjelokupni program razmjene učenika bit će finansiran sredstvima dobivenim na konkursu, saopćila je Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo.

(Agencija FENA)

Na vrh