Sarkozy poražen na unutarstranačkim izborima za predsjedničku nominaciju

21. Nov 2016. | 09:38 | NV
epa05387921 Leader of the French political party Les Republicains (The Republicans) and former French president, Nicolas Sarkozy, gives a statement on the Brexit vote in Britain, during a news conference in Paris, France, 24 June 2016. Media reports on early 24 June indicate that 51.9 per cent voted in favour of leaving the EU while only 48.1 per cent voted for remaining in.  EPA/IAN LANGSDON

Bivši francuski predsednik Nicolas Sarkozy priznao je poraz na sinoć održanom prvom krugu unutarstranačkih izbora za predsjedničkog kandidata republikanaca i poručio da će u drugom krugu podržati bivšeg premijera Francuske Francoisa Fillona, prenosi Tanjug.

‘Veoma cijenim (bivšeg premijera) Alaina Juppea, ali osjećam da su mi bliži politički izbori Francoisa Fillona. Zato ću glasati za njega u drugom krugu unutarstranačkih izbora”, rekao je Sarkozy.

Fillon je osvojio 43,9 posto glasova, Juppe 27,9, a Sarkozy 21,4 posto glasova, pokazuju preliminari rezultati na osnovu 7.948 obrađenih biračkih mjesta od ukupno 10.229, prenio je Reuters.

Sarkozy je, pored Fillona i Juppea, bio jedan od favorita za nominaciju francuske konzervativne stranke republikanci na prvom krugu unutarstranačkih izbora za kandidata na predsjedničkim izborima.

U prvoj rundi izbora učestvuje sedam kandidata, a nedelju dana kasnije odlučuje se između dva kandidata koja dobiju najviše glasova u prvoj rundi.

AP navodi da će se republikanci u odlučujućem krugu trke za predsjednika države najvejrovatnije nadmetati s krajnje desničarskom strankom Nacionalni front koju predvodi Marine Le Pen.

Predsjednički izbori će u Francuskoj biti održani u dva kruga – 23. aprila i 7. maja, zaključuje Tanjug.

Španski El Pais ovaj poraz Sarkozya opisao je kao “ponižavajući.”

Podsjetimo, Sarkozy je bivši francuski predsjednik mađarskog porijekla koji je deportovao Rome iz Francuske u Rumuniju, uprkos protivljenju Evropske unije. Kasnije, bio je jedan od “najzaslužnijih” zašto je uništena Libija, jer je najglasnije zagovarao vojnu intervenciju i uklanjanje Muammara Gaddafija se čela Libije. Pet godina nakon te odluke Libija još uvijek krvari u ratu plemena i terorista, uz povremeno miješanje stranih sila.

 

NV / foto EPA

Na vrh