Šarović: Inferiorna pozicija Bosne i Hercegovine u energetskom sektoru uskoro će biti prošlost

10. Jun 2017. | 16:53 | NV
Ministar-Beč 2

“Naše mjesto je mjesto energetskog lidera u regionu, ukoliko reformišemo zakonodavstvo, prilagodimo ga evropskim standardima i pametno iskoristimo šanse koje nam se nude”, istakao je danas u Beču ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, učestvujući na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji i forumu o održivosti zemalja članica energetske zajednice, prenosi Patria.

U svom obraćanju ministar Šarović je naglasio da  Bosna i Hercegovini trenutno radi na cjelokupnoj strategiji svog energetskog sektora, koja će utrti put snažne energetske tranzicije zemlje i podstaći razvoj čiste energije i enegetske efikasnosti.

“Vjerujem da će poslije Samita za Zapadni Balkan u Trstu 12. jula,  inferiorna pozicija Bosne i Hercegovine u odnosu na ostale članice energetske zajednice, postati prošlost”, istakao je ministar Šarović.

Najviše pažnje, pred održavanje Samita u Trstu, ministri su posvetili implementaciji pariškog sporazuma o enegetskoj efikasnosti i izmjeni ugovora o uspostavi energetske zajednice, kojoj će uskoro biti dodata legislativa iz oblasti klimatskih promjena i životne sredine.

Ministarskom skupu u Beču prisustvuje i komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Johanes Hahn.

 

NV / NAP

Na vrh