Šarović : Narednih dana očekujemo posjetu nadležne ruske inspekcije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da se narednih dana očekuje posjeta delegacije ruskog nadležnog tijela, odnosno inspekcije s ciljem prevazilaženja problema koji su doveli do privremene zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju

8. Aug 2016. | 16:18 | Dž.A.
mirko_sarovic

Ministar Šarović razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim o  privremenoj zabrani izvoza hrane neživotinjskog  porjekla, odnosno voća i povrća u Rusku Federaciju, koja je uvedena 4. augusta od  ruskog nadležnog tijela za veterinarstvo i fitosanitaru zaštitu.

Šarović je nakon susreta kazao da su tokom prošle sedmice imali niz aktivnosti u nadležnim službama, odnosno  u Upravi za zaštitu zdravlja bilja, kao i okviru Ministarstva uz punu podršku Ambasade Rusije.  Također  su, kako je dodao,  ostvarili komunikaciju i sa ruskim nadležnim tijelom i zatražili da njihova inspekcija dođe u posjetu BiH tokom augusta, kao i da se suspenduje njihova odluka o privremenoj zabrani.

“O tome smo danas razgovarali i sa ambasadorom i naša očekivanja su da bi narednih dana mogli obezbjediti  dolazak ruske inspekcije i nadamo da se da će ruska strana razumijeti poziciju BiH i ovu zabranu staviti van snage.  Nadam se da će naši napori uroditi plodom i u tom smislu postoji opredjeljenje Ambasade Ruske Federacije da ćemo zajednički raditi na prevazilaženju ove situacije”, dodao je Šarović.

Ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov je potvrdio da su zainteresirani da se ovaj  problem što brže riješi, dodajući da je ista delegacija bila u posjeti u Makedoniji i Srbiji i da su sva pitanja bila brzo rješena.

“Nadamo se da će delegacija naše fitosanitarne službe u što skorijem roku biti u posjeti BiH i siguran sam da će izvoz poljoprivrednih proizvoda biti normalizovan za šta postoji zainteresiranost u BiH i Ruskoj Federaciji”, naveo je Ivancov.

 

(FENA)

Na vrh