Šarović: Povećanje akciza dovešće do poskupljenja goriva i lančano cijena ostalih roba i usluga

22. Dec 2017. | 12:28 | NV
Mirko-Šarović

Povećanje akciza opteretiće budžet građana, ali i privrede. Posljedice te odluke vlasti u oba entiteta najbolje će se vidjeti narednih dana, kada povećanje cijene goriva lančano povuče povećanje cijena ostalih roba i usluga u BiH, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović u emisiji “Puls” BN televizije.

“Naš koncept je da se auto-putevi ne grade kreditima; ni Srbija ne gradi auto-puteve zaduženjima, već koncesijama. U Republici Srpskoj nema nijednog koncesionog ugovora. Taj koncept bi značajno rasteretio cijelu zemlju. To je koncept – gradiš, koristiš i ponovo vratiš državi.“

Ministar Šarović kaže da za koncesije nisu oni koji su za kredite:

“Tu nema mog asfalta, moje provizije. Onaj ko dobije koncesiju gledaće da to uradi najbrže i najkvalitetnije. A ako se ide preko kredita to su namjesteni tenderi, to je el dorado za prevare.”

Šarović ističe da akcize nisu direktno predviđene reformskom agendom. “To pitanje nije pomenuto konkretno, već je izvučeno iz konteksta i to samo jednom rečenicom – da će BiH stvoriti prilike za unapređenje infrastrukture, a nigdje nije zapisano da će to biti kroz akcize”, rekao je Šarović u emisiji ”Puls”.

 

NV

Na vrh