Šarović: U BiH nema bolesti kvrgavosti kože kod goveda, ali ni novca za vakcine

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je da u BiH nema nijedan zabilježen slučaj bolesti kvrgavosti kože kod goveda, ali i to da BiH nema vakcina protiv ove bolesti te da nijedan nivo bh. vlasti nema finansijskih sredstava za nabavku vakcina

8. Aug 2016. | 15:52 | Dž.A.
goveda

To je izjavio nakon današnjeg sastanka u Sarajevu s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske (RS) Stevom Marjanovićem, direktorom Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom i Nadom Rajković iz Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Tema sastanka bilo je širenje bolesti kvrgavosti kože kod goveda, koja se približava granicama BiH.

Šarović je pojasnio da cijena vakcine za ovu bolest iznosi tri eura po jednom grlu, kao i da, ako bi krenuli sa potpunom vakcinacijom, u BiH bi morali vakcinisati oko 400.000 grla.

Ovaj sastanak, kaže, na neki način iniciran je odlukom Vlade Hrvatske da od danas krene sa potpunom vakcinacijom, što je od BiH zahtijevalo hitne mjere, imajući u vidu posljednji slučaj kvrgavosti kože u Crnoj Gori u Općini Plužine, a što je blizu granice sa našom zemljom.

Na sastanku je zaključeno da BiH u ovom trenutku neće krenuti s potpunom vakcinacijom stočnog fonda, već da će početi s parcijalnom vakcinacijom ukoliko se u narednom periodu ova bolest pojavi na teritoriji BiH.

Također je zaključeno da BiH ne zabrani potpuni uvoz hrane životinjskog porijekla iz Hrvatske već da budu ostavljeni transportni koridori, odnosno da se u zabranu uključe regioni koji su obuhvaćeni vakcinacijom u ovoj susjednoj zemlji.

Šarović je podsjetio da je bolest kvrgavosti kože kod goveda prošle godine zahvatila Grčku te da se tokom ove godine proširila na Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru, Bugarsku i Srbiju.

Osim navedenog, danas je donesen i zaključak da je potrebno formiranje posebnog centra za praćenje i prevenciju bolesti u BiH kao i obraćanje Evropskoj komisiji kako bi ih informirali o situaciji i mjerama koje će BiH preduzeti.

“Od Evropske komisije zatražit ćemo hitnu i neophodnu podršku, a priključit ćemo se i zahtjevu zemalja Balkana da Evropska komisija formira i poseban fond kako bi nam se pomoglo kod vakcinisanja koje mora da traje tri godine”, rekao je Šarović.

Marjanović je naglasio da su u RS-u poduzete sve neophodne mjere, odnosno pojačani nadzori i komunikacija sa svim vlasnicima domaćih životinja kako bi identificirali pojavu ove bolesti kod goveda.

Međutim, dodao je da su, imajući u vidu da se ova bolest širi u regionu, bile su potrebne i dodatne mjere.

S tim u vezi, podvukao da je potrebno odmah utvrditi plan djelovanja svih nadležnih institucija u BiH kako bi se utvrdio slijed mjera i spriječilo širenje bolesti na teritoriji naše zemlje.

Utvrđivanje ovog plana se, kaže, može očekivati za nekoliko narednih dana, a u ovom trenutku, bitno je upravljati kretanjem i prometom stoke jer bi to BiH učinilo spremnom u pogledu preventive ove bolesti.

Kalaba je kazao da u ovom trenutku, kada se bolest približava BiH, najbitnije je imati smjernice o tome šta je potrebno raditi ubuduće.

Podsjetio je na nedavno održani sastanak o ovoj temi u Beogradu gdje su bila razmijenjena iskustva o  bolesti te najavio ministarski sastanak početkom septembra u Sofiji, gdje će biti “iskristalisani svi potezi prema Evropskoj komisji i zemljama regije”.

 

(FENA)

Na vrh