Šarović u Rusiji na najvećem energetskom sajmu

4. Oct 2017. | 19:19 | NV
sarovic1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović boravi u Ruskoj Federaciji, gdje je učestvovao na međunarodnom energetskom forumu “Ruska energetska sedmica“. Riječ je o najvećem energetskom samitu ove vrste u svijetu, koji je otvorio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i na kome su prisutni  lideri zemalja najvećih proizvođača nafte, gasa i drugih energenata, prenosi agencija Patria.

Cilj ovog velikog događaja je predstavljanje potencijala razvoja međunarodne saradnje na polju energetike, razvoj svjetskog energetskog sektora, kao i velikih gasnih projekata i širenje nekih od njih, kao što je tzv. turski tok.

Obraćajući se prisutnima na ovom prestižnom skupu, ministar Šarović se posebno osvrnuo na potrebu unapređenja energetske efikasnosti sa aspekta energetske stabilnosti i zaštite životne sredine.

“Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima značajan potencijal za unapređenje energetske efikasnosti. Potrošnja energije po jedinici BDP-a koja je jedan od najvažnijih energetskih pokazatelja zemlje, u BiH je skoro 2,5 puta veća od svjetskog prosjeka”, istakao je ministar naglašavajući neophodnost uvođenja planiranih mjera energetske efikasnosti i značaj podrške i saradnje kako sa zemljama članicama EU tako i sa Rusijom.

U cilju osiguranja neophodne podrške Rusije za pristupanje Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ministar Šarović se, tokom boravka u Moskvi, susreo sa Gruzdevom Alexejom Vladimirovićem zamjenikom ministra ekonomskog razvoja Rusije i glavnim pregovaračem Rusije za pristup trećih zemalja STO Medvedkom Jurjevičem. Nakon sastanka, ministar Šarović je istakao zadovoljstvo zbog vidnog napretka u pregovorima i spremnosti ruske strane da značajno revidira svoje prvobitne zahtjeve.

Sastanak je održan i sa Ruskom federalnom upravom za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor (Rosseljhoznadzor). Konstatovano je da, nakon otklanjanja prošlogodišnjih prepreka, izvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine ide nesmetano i da se u 2017. godini očekuje rekordan izvoz od preko 50 miliona KM. Za prvih sedam mjeseci izvezeno je voća i povrća u vrijednosti od 34 miliona KM što je za 15% više nego u cijeloj 2016. godini. Od BiH se očekuje da što prije otkloni uočene nedostatke na farmama i izvoznim objektima kako bi narednih mjeseci dobila dozvolu za izvoz mesa i hrane životinjskog porijekla u Rusku Federaciju. U cilju realizacije ove važne obaveze, dogovoreni su precizne aktivnost i rokovi.

U sklopu posjete ministar Šarović će posjetiti i bosanskohercegovačke privrednike koji su angažovani u Rusiji, te vodeće ruske distributere lijekova i farmaceutskih sredstava.

 

NV / NAP

Na vrh