Šarović: Uskoro pregovori sa Rusima o izvozu jabuka, pokušat ćemo dobiti treću šansu za BiH

22. Jan 2018. | 19:44 | NV
Mirko-Šarović

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović rekao je danas novinarima u Sarajevu da će u narednih nekoliko dana razgovarati sa delegacijom iz Ruske Federacije, kada će pokušati da Bosna i Hercegovina dobije treću šansu za izvoz jabuka u tu zemlji, piše agencija Patria.

Kompanijama iz Bosne i Hercegovine od danas je zabranjen izvoz jabuka na tržište Ruske Federacije.Ruske vlasti obavijestile su nadležne bh. organe o zabrani uvoza u Rusiju jabuka iz BiH od 22. januara.

Razlog zabrane izvoza jabuka iz BiH je taj što je jedna kompanija iz Republike Srpske na rusko tržište plasirala jabuke iz Poljske.

Šarović je rekao da u ovom trenutku ne može govoriti kolika je to finansijska šeta na mjesečnom nivou, ali će ti podaci biti poznati u narednih nekoliko dana, kada nadležne agencije objave koliki je izvoz jabuka u Rusku Federaciju bio tokom decembra 2017. godine.

Iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine su saopćili za novinsku agenciju Patria da je BiH u Rusku Federaciju za 11 mjeseci 2017. godine izvela jabuka u vrijednosti od 18.056.808 KM.

 

NV / NAP

Na vrh