Sastanak koalicije za borbu protiv ISIL-a u Washingtonu 22. marta

10. Mar 2017. | 11:15 | NV
arab

SAD će organizovati 22. marta u Washingtonu ministarski sastanak 68 zemalja koalicije za borbu protiv ISIL-a, prenosi Beta.

To će se organizovati radi ubrzanja međunarodnih napora protiv ekstremista u Iraku i u Siriji, saopštio je State Department.

Ministri vanjskih poslova i visoki zvaničnici iz 68 zemalja i međunarodnih organizacija učestvovaće na dvodnevnom skupu čiji domaćin će biti državni sekretar SAD Rex Tillerson.

Međunarodnu koaliciju za borbu protiv ISIL-a formirala je u septembru 2014. administracija Baracka Obame.

Kako navodi agencija AP sastanak pokazuje da administracija Donalda Trumpa želi da zadrži vodstvo SAD u toj koaliciji.

Ovo će biti prvi veći sastanak koalicije od decembra 2014. godine. Cilj je da se ubrzaju međunarodni napori da se pobjedi ISIL i da se poveća pritisak na njene mreže i ogranke. Na sastanku će se također razmatrati humanitarna kriza izazvana sukobom.

ISIL je pod sve većim pritiskom u Iraku i Siriji. Pentagon je Bijeloj kući prošlog mjeseca poslao novi plan za pobjedu nad ISIL-om, prenijeli su tada mediji.

Međutim, postavlja se pitanje da li će na ovome sastanku učestvovati Rusija, Iran i Sirija koje se godinama bore u Siriji i Iraku protiv ISIL-a. Odgovor na ta pitanja ćemo dobiti u narednim danima, a to će onda dati i mnoge odgovore. Podsjetimo, administracija Baracka Obame odbijala je bilo kakvu saradnju sa Iranom i Sirijom u borbi protiv ISIL-a, a saradnja sa Rusijom je više bila rezultat potrebe da se izbjegnu međusobni incidenti između dvije strane.

 

NV / foto jpost.com Arab Media

Na vrh