Sat za Planetu: I mala djela mogu promijeniti budućnost

Globalna inicijativa Svjetskog fonda za zaštitu prirode “Sat za planetu Zemlju” nastala je 2007. godine u Sydneyu s ciljem podizanja svijesti o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Planetu

23. Mar 2016. | 10:06 | Selim Isanović
56144

Desetu godinu zaredom provodi se globalna inicijativa Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) “Sat za planetu Zemlju”, a kao i prethodnih godina Mostar će biti jedan od 7.000 gradova koji će podržati tu akciju.
Tako će u subotu 19. marta, od 20:30 do 21:30 sati svjetla na Starom mostu biti ugašena, te će na taj način biti poslana simbolična poruka da svi moramo preuzeti odgovornost i uključiti se u borbu protiv klimatskih promjena.

“Akcija je pokrenuta s ciljem da podsjetimo ljude da trebamo voditi računa o štetnosti klimatskih promjena, o tome da naš otisak itekako znači. Od toga šta radimo ovisi naša budućnost, te hoće li se ostvariti crne prognoze koje kažu da do 2030. godine više nećemo imati resursa za trošiti”, kazala je na konferenciji za novinare Petra Boić Petrač, voditeljica odjela komunikacija WWF Adria.

Ona je istakla da svaki pojedinac u svakodnevnom životu malim djelima, naprimjer korištenjem bicikla ili javnog prijevoza, uštedom pitke vode ili gašenjem električnih uređaja, može doprinijeti očuvanju okoliša i osigurati budućnost za buduće generacije.

“Gašenje svjetla je vrlo simboličan čin. Često nas pitaju šta smo napravili u tih 60 minuta mraka. Koliko se struje uštedjelo? Ne radi se o uštedi, nego o tome da se isključi svjetlo, a upali lampica u našim glavama, da shvatimo da ako svi uradimo malu stvar, možemo mnogo toga promijeniti”, istaknula je Boić Petrač.
Globalna inicijativa WWF-a “Sat za planetu Zemlju” pokrenuta je 2007. godine u Sydneyu s ciljem podizanja svijesti o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na nju.

Ove se godine u akciju uključilo 176 zemalja i više od 7.000 gradova, među kojima i dvadesetak gradova iz Bosne i Hercegovine.

U Mostaru, kao i prethodnih godina, akciju provode udruženja “Eko-most”, Koledž ujedinjenog svijeta “Mostar” i Rock škola “Mostar”, uz potporu Grada Mostara.

“Grad Mostar će i ove godine ugasiti svjetla na svojoj najvećoj znamenitosti – Starom mostu, kako bismo pomogli organizatorima da postignu što veći uspjeh i prenesu svoju poruku što većem broju građana”, kazao je načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić.

Za vrijeme trajanja akcije učenici Koledža ujedinjenog svijeta “Mostar” i Rock škole “Mostar”, na Starom mostu priredit će prigodan program te pozivaju sve Mostarce da u subotu navečer dođu u staru gradsku jezgru ili gašenjem svjetala u svojim stanovima i kućama podrže inicijativu “Sat za planetu Zemlju”.


Podrška i u drugim bh. gradovima

Osmu godinu zaredom, Grad Banja Luka podržat će akciju “Sat za planetu Zemlju”. U predviđenom vremenu bit će isključena svjetla na zgradi Gradske uprave i objektima drugih institucija u užem centru grada, te javna rasvjeta u Ulici Veselina Masleše te dijelu ulice Kralja Petra I Karađorđevića. Prošle je godine akciju podržalo više od 7.000 gradova iz više od 160 zemalja.

Svjetski fond za zaštitu prirode poziva sve stanovnike Bosne i Hercegovine da se pridruže ovoj volonterskoj akciji. Simboličnim gašenjem svjetla tokom tog sata, Fond poziva građane da “doniraju” svoje Facebook-profile i promjenom profilne fotografije prijateljima dadnu do znanja da žele utjecati na klimatske promjene. Ta se izmjena vrlo lahko može napraviti slijedeći upute s internetske stranice earthhour.org. Nakon prošlogodišnjih 20 gradova, WWF smatra da će se ove godine akciji pridružiti veći broj bh. gradova te isključiti javnu i dekorativnu rasvjetu svojih amblema. Mostarski Stari most, sarajevska Vijećnica i Banski dvori u Banjoj Luci te će večeri svakako biti u mraku, uz bok Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu, egipatskim piramidama i brojnim svjetskim kulturnim simbolima.

Na vrh