Saudijska Arabija, Kuvajt i Bahrein pozvali svoje državljane da napuste Liban

10. Nov 2017. | 11:14 | NV
Beirut-1024x715

Vlasti Saudijske Arabije pozvale su sve svoje državljane u Libanu da hitno napuste tu državu “uslijed okolnosti” u toj državi, prenio je Reuters.

Saudijski ministar za poslove u Zalivu Thamer al-Sabhan je na svom Twitter profilu napisao da će se stanje u Libanu radiklano promijeniti i “brzo vratiti u svoju prirodnu situaciju”.

Ubrzo nakon poziva Suadijske Arabije svojim državljanima da napuste Liban, oglasili su se i iz Kuvajta i Bahreina. U sličnim izjavama ove dvije države su pozvale svoje državljane da napuste Liban i pozvali svoje državljane da ne putuju u tu zemlju.

Ovi pozivi dolaze samo nekoliko dana od ostavke libanskog premijera Saada a-Haririja (inače i državljanina Saudijske Arabije), a koju je od podnio iz Saudijske Arabije.

Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah je potom izrazio sumnju da je Hariri uhapšen u Saudijskoj Arabiji tokom vala hapšenja zbog navodne borbe korupcije, a iza koje stoji borba za vlast u toj državi.

Ova Nasrallahova izjava je uvrijedila Rijad, pa je pomenuti saudijski ministar al-Sabhan izjavio da je Liban Rijadu objavio rat, ističući da će se njegova zemlja na politički i druge načine suprostaviti “šejtanskoj partiji“, aludirajući na Hezbollah, čije ime u prijevodu znači “Božija partija”.

Zabrinutost zbog poteza Hezbollaha u Libanu i Siriji izrazio je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je u svemu tome vidio Iran i ostvarenje ciljeve te države.

Sa druge strane, egipatski predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi je poručio da njegova država neće poduzimati mjere protiv Hezbollaha te izrazio podršku vlastima u Rijadu gdje traje kampanja hapšenja ljudi u skolopu borbe protiv korupcije.

 

NV

Na vrh