Magazin>>

Saudijski princ al-Waleed Bin Talal: I žene trebaju voziti automobile

1. Dec 2016. | 10:29 | NV
sa

Saudijski princ i multimilijarder al-Waleed Bin Talal izjavio je da ženama u Saudijskoj Arabiji treba dozvoliti da voze automobile, prenose svjetski mediji.

On se oglasio dužim saopštenjem ali i na svom Twitter nalogu je kratko napisao: “Ukinite zabranu: Vrijeme je da i žene voze”, prenose mediji.

Iako saudijski princ al-Waleed Bin Talal nema nikakvu funkciju u Saudijskoj Arabiji, on je veoma uticajan u ovoj konzervativnoj državi. Njegovo bogatstvo se procjenjuje u milijardama dolara i između ostalog upravlja kompanijom koja ima dionice u nekoliko kompanija sa Zapada, poput Citigroup, Twitter, Euro Disney park…

On je mišljenja da ženama treba dati pravo da voze jer saudijske porodice potroše desetine miliona dolara plaćajući taksi ili vozače ako žena treba negdje da krene sama. On je napomenuo da u vremenima krize koju pogađa Saudijsku Arabiju, ovo može biti važan faktor za mnogo porodica koje novac ne bi davale za prijevoz, već bi ga potrošili na druge stvari.

Na kraju, dodao je princ, “zabrana ženama da voze automobile danas je stvar prava, slično onima koja ženi zabranjuju pravo na obrazovanje i posjedovanje vlastitog identiteta.”

 

NV / foto ilustracija AFP/Getty Images

Na vrh