Saudijski princ: Vehabizam je propagiran na zahtjev Zapada

28. Mar 2018. | 21:51 | NV
mbs

Saudijski princ Mohammed bin Salman, u razgovoru za Washington Post, otkrio je da je Rijad širio vehabijsku ideologiju tokom hladnog rata, na zahtjev svojih zapadnih saveznika, prenosi avaz.ba.

Kako tvrdi budući saudijski kralj, cilj ovoga je bio suprotstaviti se SSSR-u.

Prema njegovim riječima, vehabijska se ideologija proširila tokom druge polovine dvadesetog stoljeća od Rijada, a na zahtjev svojih zapadnih saveznika kako bi se suprotstavilo utjecaju Sovjetskog Saveza na muslimanske zemlje.

Mohammed bin Salman je dao ovu izjavu za Washington Post tokom svoje diplomatske posjete Sjedinjenim Državama.

“Na zahtjev naših saveznika, investirali smo u stvaranje Kur’anskih škola, džamija i širenje vehabizma u muslimanskom svijetu” kazao je bin Salman. Objasnio je da je svrha operacije “spriječiti Sovjetski Savez da ojača svoj utjecaj u muslimanskom svijetu”.

“Naši saveznici su zahtijevali da koristimo naše resurse za postizanje ove zadaće”. Također je rekao da su “saudijske vlade zalutale” i da je danas potrebno hitno “raditi na povratku u normalnost”.

Što se tiče finansiranja vehabizma, Bin Salman uvjerava da “ono dolazi u velikoj mjeri od privatnih institucija sa sjedištem u kraljevstvu” i da to nije bila državna politika, prenosi avaz.ba pozivajući se na američki Washington Post.

 

NV / avaz.ba / foto avaz.ba

Na vrh