Schiller: Svrha Farma projekta pomoći poljoprivrednim proizvođačima

Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini bila je danas domaćin dana FARMA projekta na kojem su predstavljeni i neki od učesnika u ovom projektu

26. Sep 2014. | 15:35 | S.K
29231

Ambasada Švedske u BiH, zajedno s USAID-om, finansira provedbu FARMA projekta – vrijednog 22,2 miliona dolara, koji je započet u septembru 2009. i trajat će do maja 2015. godine. 

Dosad je FARMA projekt pomogao 550 poljoprivrednih organizacija i više od 21.000 poljoprivrednih proizvođača iz cijele BiH.

“Švedska ambasada, zajedno s našim američkim kolegama i s našim kolegama iz Češke Republike, pomažemo poljoprivrednim proizvođačima u BiH još od augusta 2009. godine”, kazao je novinarima ambasador Švedske u BiH Fredrik Schiller. 

Po njegovim riječima, osnovna svrha postojanja FARMA projekta jeste pomoć poljoprivrednim proizvođačima iz cijele BiH bez obzira  na to gdje se oni nalaze, prvo da povećaju kvalitetu svojih proizvoda i da osiguraju kvalitet proizvodnje, a drugo da povećaju ukupnu proizvodnju. 

Ambasador Schiller je kazao da su usko sarađivali od 2009. godine s poljoprivrednim proizvođačima iz svih sektora – proizvodnja proizvoda životinjskog porijekla, proizvodnja voća, povrća, ljekobilja, meda… 

“I onda šta se desilo, onda je Hrvatska postala članica EU. Ovo naglašavam iz posebnog razloga, moja domovina, Švedska je veoma zainteresirana da BiH postane članica EU u budućnosti”, kazao je ambasador Schiller. 

Ali, dodao je, zajedničko tržište EU ima određene standarde koji su primjenljivi na sve zemlje članice. Znači, istaknuo je, ono što je ključno za bh. proizvođače jeste da dosegnu te standarde da bi bez poteškoća i smetnji mogli plasirati svoje proizvode na to zajedničko tržište. 

“Naše kolege iz Evropske komisije u Sarajevu također pokušavaju da rade na ovome pitanju, a mi samo pomažemo u tome. U konačnici, osnovni cilj jeste povećanje poljoprivredne proizvodnje i omogućiti domaćim poljoprivrednim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode na evropsko tržište”, kazao je Schiller. 

Naveo je da neki od bh. poljoprivrednih proizvođača već izvoze voće i povrće na evropsko tržište. 

“Zašto ne omogućiti i svima ostalima da urade tako nešto? BiH ima izvrsne poljoprivredne proizvode, ima fenomenalnu kvalitetu proizvoda”, istakao je ambasador Švedske u BiH.

Po njegovim riječima, FARMA projekt je usmjeren na podršku poljoprivrednoj proizvodnji, a „današnji dan je ustvari jedan način proslave, da proslavimo sva postignuća ljudi kojima smo pomogli“. 

Schiller je kazao da je ovo jedan od strateških programa Švedske razvojne agencije te da će nastaviti pružati pomoć bh. proizvođačima. 

“Mi već pet godina sarađujemo s vašim poljoprivrednim proizvođačima. Do danas putem projekta FARMA direktno smo pomogli više od 550 poljoprivrednih organizacija”, naveo je švedski diplomat. 

Naveo je da su putem projekta FARMA, također, pružili obuku u novim tehnologijama poljoprivredne proizvodnje za više od 21.000 poljoprivrednih proizvođača, individualnih poljoprivrednih proizvođača u BiH da bi se mogle primijeniti nove tehnologije i povećali prinosi. 

“Ono što je najvažnije kao rezultat svega toga, svi ti ljudi, tih 550 organizacija koje proizvode poljoprivredne proizvode, svi oni zajedno u ukupnom zbiru, uspjeli su da povećaju prodaju svojih poljoprivrednih proizvoda do danas od 2009. godine za 54 posto. To je vrijednost proizvodnje”, kazao je Schiller. 

(Agencija FENA)

Na vrh