SDA BiH: Neprihvatljive izmjene Izbornog zakona usvojene u Domu naroda PSBiH

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra neprihvatljivim Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH vezanog za izbore u Gradu Mostaru, koji je na prijedlog delegata iz hrvatskog naroda danas usvojen na sjednici Doma naroda PSBiH preglasavanjem Kluba Bošnjaka

29. Apr 2014. | 17:38 | D.Z
Izborni zakon Dom naroda

Predloženi zakon zanemaruje obavezujuće principe Dejtonskog sporazuma o posebnom statusu Grada Mostara, a zanemaruje čak i neke odredbe Ustava Federacije BiH. Ovako predloženi zakon protivan je principu da se u Mostaru mora isključiti dominacija i majorizacija bilo kojeg naroda – kaže se u saopćenju SDA.

SDA smatra da se prvo mora izmijeniti Statut Grada Mostara kako bi se, zatim, ta rješenja mogla ugraditi u Izborni zakon BiH.

Na ovaj način nije moguće provesti presudu Ustavnog suda. To je moguće samo dogovorom, prije svega, političkih subjekata u Gradskom vijeću Grada Mostara i kompromisom koji poštuje obavezujuće principe i isključuje bilo čiju dominaciju. Poslanici SDA u Predstavničkom domu PSBiH neće podržati ovaj Prijedlog zakona i on neće biti usvojen, kaže se na kraju saopćenja SDA BiH.

(Agencije)

Na vrh