SDA: Dodikova politika najviše šteti građanima entiteta RS

12. Jan 2017. | 08:44 | NV
sda-logo

Povodom izjava i ponašanja Milorada Dodika nakon proslave 9. januara, oglasila je se i SDA. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

SDA najoštrije osuđuje sve izraženije secesionističke postupke Milorada Dodika.

Pozivamo ga da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, i da se usmjeri na rješavanje gorućih problema građana eniteta  na čijem je čelu.

Dodik svojom huškačkom retorikom prikriva loše ekonomsko stanje i nizak životni standard građana entiteta RS-a.

Politika koju on vodi nanosi štetu svima u Bosni i Hercegovini, ali prije svega nanosi štetu građanima koji sve teže žive u entitetu RS.

Ono što radi Dodik vodi ka raspakivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma: ukoliko do toga dođe, prvo će biti dovedeno u pitanje postojanje entiteta RS, koji je nastao tim  sporazumom. BiH je postojala i prije Dejtonskog sporazuma i nastavit će postojati i sa njim i bez njega.

Umjesto da se okrene rješavanju životnih problema građana, poboljšanju ekonomske situacije, privlačenju stranih investicija, Dodik svojom politikom uvodi BiH i cijeli region u konflikt sa nesagledivim posljedicama.

Od antidejtonske i secesionističke politike Milorada Dodika jasno se mora distancirati Srbija kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi postupci kojima se iskazuje nepoštivanje institucija BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH direktna su podrška remetilačkoj politici Dodika.

 

NV

Na vrh