SDA i DF potpisale sporazum o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo

Potpisan sporazum između SDA i DF-a o formiranju stabilne skupštinske većine u Kantonu Sarajevo

31. Dec 2014. | 15:08 | A.D
34128

Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta su danas u Sarajevu potpisale sporazum o
Programskim načelima i ciljevima za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo u mandatnom periodu 2014. – 2018., čime su uspješno okončani pregovori ove dvije stranke o formiranju stabilne većine u Skupštini KS.

Sporazum su potpisali predjednici kantonalnih odbora dvije stranke, Denis Zvizdić i Samer Rešidat. Ministri buduće Vlade KS, istako je tom prilikom Zvizdić, bit će iz reda SDA i DF-a, dok će premijera imenovati SDA, kao stranka pobjednica na proteklim izborima.

"Svjesni smo da ove programske ciljeve i mjere treba vrlo brzo i efikasno realizovati, posebno u komunalnom, zdravstvenom i saobraćajnom sektoru. Usaglasili smo se da se pri zapošljavanju
prednost daje osobama iz porodica u kojima niko ne radi, zalagat ćemo se za povećanje prava porodilja, te majki sa više djece. Naša prednost je što se ovaj put radi o stabilnoj koaliciji, u koju smo ušli opredijeljeni i čvrsto odlučni, a na bazi prioriteta razvoja Kantona Sarajevo. S tim u vezi, saglasni smo u odluci da ćemo pratiti učinke naših kadrova, a garantujemo da će to biti izrazito stručni i sposobni ljudi", kazao je izmeđ ostalog Zvizdić.

U sklopu ovog sporazuma navedeni su programski ciljevi, načela i mjere za period 2015. – 2018. koji se tiču stabiliziranja javnih finansija, smanjenja javne potrošnje, efikasnije javne uprave, pravednije socijalne politike, obnove privrede i zapošljavanja, sigurnosti građana i imovine i drugih segmenata.

"Mi smo jako mlada stranka, u odnosu na SDA, međutim, čvrsto ćemo istrajati na ovim načelima i principima koje smo potpisali, te ćemo nastojati da ih što brže provedemo", istakao je Rešidat za medije.

U svom obraćanju, Zvizdić je naveo da bi već krajem januara trebalo očekivati imenovanje nove Vlade KS. On je istakao da će jedan od primarnih ciljeva biti povećanje sigurnosti na ulicama Sarajeva i rješavanje problema pasa lutalica u gradu, te da će se socijalnoj politici pristupiti ozbiljnije i na moderniji način.

Oznake: > >

Na vrh