SDA i SDP: Ko je podržao obilježavanje Dana RS-a i ko pomaže Dodiku?

8. Jan 2018. | 20:03 | NV
Milorad Dodik nasmijan 1 foto Patria(1)

Najveća bošnjačka i vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) i najveća opoziciona strana Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) u saopštenjima razmjenili su optužbe koja je od te dvije stranke podržala obilježavanja neustavnog obilježavanja Dana RS 9. januara.

U saopštenju SDA stoji:

“SDA dijeli zaprepaštenje javnosti zbog činjenice da SDP podržava obilježavanje 9. januara kao „Dana RS“

Nije moguće drugačije tumačiti to što je delegat SDP-a u Vijeću naroda RS Enes Suljkanović odbio da se pridruži podnošenju apelacije Ustavnom sudu BiH, koju su potpisali delegati iz bošnjačkog i hrvatskog naroda sa zahtjevom da se stavi van snage najnoviji zakon o praznicima u entitetu RS.

Postupak SDP-ovog delegata je bacio više svjetla na nedavni tajni satanak Nikšića i Dodika u Banjoj Luci. Sve upućuje na to da je Suljkanovićev potez posljedica tog susreta i postignutog dogovora između SDP-a i SNSD-a.

Očigledno je da se SDP nastavio ponašati po matrici koja je uspostavljena još tokom prošlog mandata kada je sa SNSD-om napravio sporazum kojim su srušene brojne reforme u BiH.

Odbacujemo navode SDP-a o bilo kakvoj politizaciji, jer za SDA 9. januar nikad neće biti tema za politiziranje ili prikupljanje političkih poena, nego pitanje odnosa prema državi BiH i ravnopravnosti svih naroda u svakom njenom dijelu.

Sve dok njihov delegat, koji je ranije učestvovao u obilježavanju godišnjica RS-a, ne potpiše apelaciju, smatraćemo da je SDP spreman radi borbe za vlast zanemariti masovna kršenja ljudskih prava koje je proizvelo proglašenje 9. januara „Danom RS-a“.

 

SDP: SDA podržava Dodika

Na pomenuto saopštenje reagovali su iz SDP-a. U njihovom saopštenju stoji:

“Zaprepašteni smo novom količinom laži i obmana iz kuhinje SDA i njihovog posrnulog lidera Bakira Izetbegovića.

Mi u, Socijaldemokratskoj partiji BiH, nemamo dilema kada je u pitanju poštivanje vladavine zakona, pa tako i po pitanju odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju Dan RS.

Podsjećamo Izetbegovića i njegovu SDA kako su upravo njihovi zastupnici u Narodnoj skupštini RS i Vijeću naroda RS podržali proslavu Dana RS, tako što su glasali za budžet RS u kojem se nalaze sredstva predviđena za obilježavanje ovog datuma.

Nije SDP, već SDA-ov premijer Fadil Novalić, zvao poslanike Domovine u NSRS da podrže budžet RS, kao što su to uradili i prošle godine.

Također, nije SDP, već SDA i Izetbegović u kafani u Lukavici Miloradu Dodiku i njegovoj vlasti osigurao stotine miliona KM, kroz usvajanje aranžmana sa MMF-om.

Na istom mjestu i istog dana Izetbegović je potpisao sramni Mehanizam koordinacije kojim je, osim entitetskog veta, u pregovorima sa EU uveden i kantonalni veto, a na čemu su Izetbegoviću javno zahvalili Dodik i Čović.

Nedavno su SDA i SNSD, kao dio Koalicije za siromašenje građana, izglasali povećanje akciza, koje će u vidu novogodišnje čestitke dovesti do vala poskupljenja u cijeloj BiH.

Još jednom ponavljamo da ne želimo učestvovati u predizbornim trikovima SDA, te pozivamo Bakira Izetbegovića da, ukoliko želi tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS, to učini sam, a ne da se krije iza Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Tako će pokazati da ima hrabrosti stati iza svoje politike sukoba i vještačkih tenzija, te ujedno preuzeti odgovornost za sve što će takva politika donijeti svim građanima BiH.”

 

Sutra obilježavanje Dana RS

I dok međusobna rasprava dvije stranke traje Milorad Dodik će sutra obilježiti praznik kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Isto tako, budžet entiteta RS je također usvojen.

 

NV

Na vrh