SDA: Komšić treba da se posveti rješavanju problema u DF-u

5. Jan 2017. | 18:37 | NV
sda-logo

Političke stranke i njihovi zvaničnici posljednjih dana učestalo jedni druge optužuju za propuste. Nakon izjave Željka Komšića, reagovala je i SDA, a u nastavku saopštenje te tranke prenosimo u cijelosti.

SDA u potpunosti odbacuje navode Željka Komšića koji se odnose na njegovu subjektivnu i neutemeljenu procjenu koalicije SDA – DF – HDZ BiH iz 2015. Prije svega, DF je učestvovala u svim fazama pregovora o formiranju vlasti na osnovu rezultata Općih izbora 2014. i ništa što je dogovoreno sa HDZ BiH nije prošlo bez saglasnosti DF-a kao partnera u vlasti.

Što se tiče historijata koaliranja, SDA je kao ozbiljna i odgovorna stranka uvijek punu pažnju pridavala koalicionim odnosima, i nikada nije otežavala rad koalicija u kojima je bila. Probosansku koaliciju SDP i SDA iz 2010. nije rušila SDA, nego SDP u kojem je tad Željko Komšić bio prvi do lidera Zlatka Lagumdžije. Niti je SDA razvalila SDP, već je upravo Komšić otcijepio dio partijske strukture i biračkog tijela, da bi formirao DF.

Ni koaliciju sa DF nije razvalila SDA, već neodgovorni dvojac ministara koji su u tom trenutku bili perjanice i stubovi DF-a. Nakon propasti koalicije, Željko Komšić je dotad „ugledne“ članove Reufa Bajrovića i Emira Suljagića isključio iz stranke. No, izgleda da ni do danas nije shvatio koliko su štete njemu i DF-u nanijeli.

Željko Komšić svoje unutarstranačke probleme, od debakla na općinskim izborima, do isključivanja članova na svim nivoima kao na tekućoj traci, pokušava prebaciti na vanjske faktore. Pitamo se, da li Komšić zaista misli da je SDA na bilo koji način odgovorna za raspad DF-a, za podršku bivših vijećnika DF-a vlasti Fikreta Abdića u Kladuši ili HDZ BiH u Neumu? Na koji način je SDA odgovorna za činjenicu da je DF napustilo četvero poslanika u skupštini Kantona Sarajevo? Treba li SDA voditi računa o stranačkoj disciplini vijećnika DF u općinama?

Za gospodina Komšića bi najbolje bilo da se temeljito posveti pospremanju vlastitog dvorišta, jer nakon svih isključenja, u DF još jedino nisu isključeni struja i plin.

 

NV

Na vrh