SDA ne smije izgubiti za pregovaračkim stolom ono što je dobila na izborima

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj redovnoj sjednici usvojio je informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i procesu implementacije izbornih rezultata koju je podnio zamjenik predsjednika Stranke Bakir Izetbegović

13. Feb 2015. | 18:11 | D.R
36374


Odbor je pozdravio činjenicu da je implementacija izbornih rezulatata ušla u fazu raspleta. Pozdravljeno je imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i čelnika Federacije BiH, a očekuje se da u toku ovog mjeseca bude okončan proces konstituisanja izvršne vlasti na svim nivoima.

Pozdravljen je ekspoze predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je, kako se navodi u saopćenju SDA, obuhvatio sve realne sektore u BiH na kojima vlasti u narednom mandatu moraju marljivo raditi kako bi se život građana u BiH učinio boljim i kvalitetnijim.

Glavni odbor, također, pozdravlja opredjeljenje Predsjedništva Stranke da se kroz implementaciju izbornih rezultata zaštite interesi Stranke i glasača, "jer nije dopustivo da SDA dobije povjerenje građana, a u pregovorima ne preuzme mehanizme i alate potrebne za realizaciju svojih izbornih programa".

Glavni odbor SDA pozdravlja i Izjavu Predsjedništva BiH koja je potpisana od svih predsjednika parlamentarnih stranaka i zahtijeva da ona što prije bude usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH. Time će biti deblokiran evropski put BiH, aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, otpočete reforme, te omogućeno podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Najoštrije je osuđen nastavak harange i pokušaj političke diskreditacije predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednika Stranke Šefika Džaferovića, koja ima za cilj otežavati formiranje vlasti na državnom nivou, ali i izjednačiti agresora i žrtvu, te baciti ljagu na časnu i herojsku odbranu Armije RBiH, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

Glavni odbor SDA poziva Tužilaštvo BiH da se hitno očituje u pogledu Kebinih "tvrdnji" kako bi se ta "iskonstruisana situacija što prije raščistila".

Zahtijeva se od svih kantonalnih vlada da se povratnicima, posebno onima u RS-u, omogući puni paket zdravstvene zaštite, kao i za stanovnike u tim kantonima.

Ocijenjeno je nedopostivim da se zbog tog problema, kao i zbog drugih statusnih pitanja, povratnici drugi put dovode u situaciju da napuštaju svoje ognjište.

SDA daje punu podršku potpunom povratku na prijeratna prebivališta, između ostalog, i kroz pružanje ovakvog vida zdravstvene zaštite.

Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje šikaniranja roditelja bošnjačke djece povratnika u RS zbog njihove borbe za elementarno ljudsko pravo pohađanja nastave u školama na maternjem jeziku.

Umjesto da im se omogući ovo pravo, naglašava se u saopćenju, vlasti RS-a posežu za prekršajnim prijavama protiv roditelja koji ne dozvoljavaju da im djeca pohađaju nastavu na jeziku koji nije njihov maternji.

Kadrovi SDA će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu roditeljima i njihovoj djeci u borbi za ostvarivanje njihovih zakonskih prava.

Glavni odbor Stranke poziva međunarodnu zajednicu u BiH da se konačno oglasi i pruži zaštitu tim ljudima.

Usvojena je Informacija Predsjedništva Stranke o provođenju kadrovske politike u Stranci. Glavni odbor podržava opredjeljenje Predsjedništva Stranke da se u implementaciji izvršne vlasti imenuju najstručniji kadrovi, u skladu sa kriterijima kadrovske politike koje je usvojilo Predsjedništvo SDA na sjednici održanoj 10. februara ove godine.

Zahtijeva se od Kadrovske komisije SDA da izvrši popis kadrova Stranke koji su članovi nadzornih i upravnih odbora na svim nivoima.

Glavni odbor zazuzima stav da jedna osoba može biti maksimalno u jednom nadzornom ili upravnom odboru, a naknade u ovim odborima ne smiju prelaziti visinu od 50 posto prosječne plaće na nivou BiH.

(Agencija FENA)

Oznake:

Na vrh