SDA nije podržala Mašićev prijedlog da se iz imena javnih preduzeća ukine predznak: Nacionalno ili etničko?

25. Jul 2017. | 15:29 | NV
MASIC

Federalni parlament nije podržao zaključak SDP-ovog zastupnika Damira Mašić koji je zatražio da Federalna vlada izbriše iz imena javnih preduzeća prefiks nacionalni, poput javnog preduzeća Hrvatske telekomunikacije Mostar ili Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Zastupnici iz SDA su bili suzdržani tokom glasanja da li da se ovaj zaključak uopće nađe na dnevnom redu današnje sjednice Parlamenta, nakon čega zaključak nije ni uvršten u dnevni red.

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović rekao je da je Mašić u zaključku koristio termin nacionalni, umjesto etnički, što bi značilo da treba brisati i termin ‘BH’ u imenu BH Telecom.

Mašić je ranije naveo da Ustav Bosne i Hercegovine garantira jednakopravnost svih građana na području cijele zemlje, te da Vlada u narednih 60 dana treba brisati nacionalnih prefiks iz imena javnih kompanija u kojima Vlada ima upravljačku strukturu.

Odgovarajući na obrazloženje Osmanovića zbog čega iz SDA nisu podržali njegov zaključak, Mašić je rekao da smatra kako iz SDA njegov zaključak nisu podržali zbog koalicionog partnera HDZ-a BiH, te da razlozi koje je Osmanović naveo nisu utemeljeni. Rekao je da su iz SDA ovim pokazali da spašavaju Herceg Bosnu. Najavio je da će na sljedećoj sjednici predložiti izmijenjeni Zaključak, te da će na taj način  dodatno testirati stav SDA spram, kako je naveo, paradržave Herceg Bosne, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh