SDA smatra da je Radončić novi partner Čovića i Dodika, a SBB od Izetbegovića traži da istupi iz Muslimanskog bratstva

4. Jul 2017. | 18:46 | NV
radoncic_izetbegovic

Sukob dvije najveće bošnjačke partije, uprkos koaliciji koju imaju, ne jenjava i svakim danom postaje sve oštriji i čini se da će sukobi postati intezivniji kako se približavamo izborima naredne godine.

Nakon što je Milorad Dodik izjavio da će on i Dragan Čović odabrati bošnjačkog partnera u vlasti nakon narednih izbora, SDA se oglasila saopštenjem u kojem se kaže:

“Dodikova izjava da će nakon izbora 2018.godine SNSD i HDZ BiH odlučiti ko će biti bošnjački partner za formiranje vlasti na nivou BiH nije ništa novo.

Već duži  vremenski period  SNSD i HDZ BiH potajno,  a sada otvoreno i javno, tragaju za bošnjačkim partnerom koji će udovoljiti njihovim željama i ciljevima. Svjesni smo da Dodiku i Čoviću  kao partner odgovara Radončić koji već dvije decenije unosi razdor među Bosnjake, a nedavno ih je optužio i za početak rata. Međutim, očigledno je da se Dodik u tome prevario, jer pokušaj da se instalira Radončić kao najnovija verzija Sejde Bajramovića neće proći.

Nikada se više u BiH neće donijeti nikakva odluka bez bošnjačkog naroda i svih građana koji ovu zemlju osjećaju svojom. Bosansko-hercegovačke patriote će predstavljati najjače političke stranke, a u tome je SDA nezaobilazna.”

 

SBB: Ko je sa Karadžićem, Bobanom i Krajišnikom pravio koaliciju?

Ubrzo je i SBB reagovala oštrim saopštenjem u kojem stoji sljedeće:

“Povodom saopćenja SDA, gdje se Fahrudin Radončić proglašava navodnim izdajnikom, SBB javno postavlja nekoliko pitanja gospodinu Bakiru Izetbegoviću:

Da li je Fahrudin Radončić ili je to Izetbegović napravio koaliciju sa Radovanom Karadžićem, Matom Bobanom, Krajišnikom i mnogim drugim ratnim zločincima koji su ubili 200.000 Bošnjaka i milion raselili?

SBB javno pita Izetbegovića – prije nego to otkrije istorija kada se skinu oznake tajnosti – kakva je njegova uloga bila u padu Srebrenice i povlačenju Nasera Orića iz istog grada sa mjesta komadanta odbrane?

SBB pita Izetbegovića šta je 1993. godine, bio cilj Bošnjačkog sabora u Sarajevu, nego podjela BiH i pravljenje fildžan države i vladavine pet familija?

Izetbegovića pitamo i šta je sa cijepanjem SDA i da li upornim lažima na račun Radončića želi da sakrije svoj neminovni odlazak sa čela stranke?

SBB traži od Izetbegovića da istupi iz Muslimanskog bratstva, jer to nije bila ideja za koju su ginuli Bošnjaci, a to članstvo nanosi ekstremne štete Bosni i Hercegovni.

Zašto Izetbegović još izbjegava da žrtvama genocida uputi izvinjenje zbog historijskog laganja u Vijećnici, kada je nekompetentnom tužbom pomogao da  historijska ljaga sa lica agresora na BiH bude manja?

SBB ocjenjuje da Izetbegović, već 20 godina, vodi politiku podjele BiH na troje i da je upravo on u najtješnjem dosluhu sa Dodikom i Čovićem. To potvrđuju dogovori iz kafane „Barka“ sa Dodikom i glasanje u Parlamentu FBiH od prije 15-ak dana, kada su Čović i HDZ, spriječili smjenu njegove supruge Sebije sa mjesta direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Naši šehidi nisu svoje živote davali za bračni par Čaušesku, koji se više ne može skrivati pod kišobran rahmetli Alije Izetbegovića, i što prije njih dvoje abdicira sa višedecenijskog begovskog trona, to će građanima BiH i regiona biti bolje i lakše.”

Koliko će ovako napeti odnosi dvije najveće bošnjačke stranke uticati na rad vlasti na svim nivoima ostaje da se vidi.

 

NV

Na vrh