SDA: Smijenjen Mirsad Kukić, prijedlog za razrješenje Amira Zukića

16. Mar 2018. | 22:04 | NV
osmanovic

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović rekao je danas u Sarajevu kako je Predsjedništvo te stranke odbacilo tvrdnje Dragana Čovića “da odluka Ustavnog suda u predmetu Ljubić jasno govori šta je FBIH, ne federacija kantona, nego konstitutivnih naroda.”

“Ustavni sud se nije mogao baviti uređenjem FBiH… i pravnim laicima je jasno da je FBiH federacija kantona. Navedene odredbe sadržane su u Ustavu FBiH od 30. marta 1994. godine”, naveo je Osmanović.

Rekao je i to da je Predsjedništvo SDA osudilo izjave Milorada Dodika o trećem entitetu, te ocijenilo da bi to destabilizovalo BiH.

“Put BiH je unutrašnja integracija, zatim integracija u EU i NATO. To je jedini mogući put, sve ostalo vodi u destabilizaciju”, poručuje Osmanović.

Iz SDA su osudili imenovanje Tvrtka Milovića za urednika Dokumentarnog programa BHRT-a, te su ocijenili da je neprihvatljivo preglasavanje bošnjačkog člana Upravnog odbora.

Pozdravili su napore predstavnika SDA koji su sa osam probosanskih stranaka usaglasili smjernice za zajednički nastup na izborima 2018. godine u Republici Srpskoj.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA iz stranke su isključeni Mirsad Kukić, Nudžeim Džihanić, Avdija Kovačević i Kenan Kamenjaš. Upućen je i prijedlog za razrješenje Amira Zukića sa pozicije generalnog sekretara SDA, piše Patria.

 

NV / NAP

Na vrh